KDV İndirimi Sonrası İstihdam ve Satışlar Arttı!

Sektör temsilcileri, mobilyada KDV indiriminin yapıldığı Şubat ay döneminin ilk gününden bugüne kadar geçen dönemdeki gelişmeler değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmelerin neticesinde 4 aylık süreçte mobilya satışlarında yüzde 40 oranında artış görülürken, 30 binlik de ek istihdam olanağı sağlandı.

Değerlendirmelerde bulunan Mobilya Sanayicileri ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, yapılan KDV indirimi sonrasında sektörde hareketlilik yaşandığını, özellikle mayıs ayı döneminin ortasına kadar satışların çok iyi olduğunu belirtti.

KDV indirimlerindeki süresinin uzatılmasında sonra satışlarda durulma olduğunu belirten Ahmet Güleç, KDV süresinin 30 Eylül tarihine uzatılmasının vatandaşları biraz rahatlattığını ancak bayramdan sonra satışlarda hareket beklentilerinin olduğunu ifade etti.

Yapılan indirimden sonra yüzde 40 oranında satışlarda artış yaşandığını söyleyen Güleç, eylül ayı sonunda en az yüzde 30 oranında satışlarda artış olacağını öngördüklerini belirtti.

Geçtiğimiz aylarda kamu spotlarının yayınladığını belirten Başka Güleç, yayınlanan spotların yararlı olduğunu, yeniden yayınlaması gerektiğini belirtti.

İç pazarda oluşan hareketin ardından ihracatın da canlandığını, mobilya ve orman ürünlerindeki ihracatın ilk 5 ayda yüzde 10 oranında yükseldiğini belirten Başkan Güleç, sünger ithalatının artmasından ötürü bir dönem sünger bulmakta zorlandıklarını, iç pazarda ise sunta ve mdf ürünlerinde zam artışına gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Mdf ve sunta sorunları yaşanmasaydı ihracat oranlarının çok daha fazla olacağını belirten Güleç, dış ve iç pazardaki yükselme sonrasında istihdamın da arttığını, ek olarak 30 bin istihdam sağlandığını, halen daha işçi aradıklarını, aradıkları işçilerin sadece kalifie olmadığını, yetiştirmek için işçi aradıklarını belirtti.