Kiralık Araç Filosu 300 Bini Aştı!

Özellikle kurumsal firmaların şirket işleri için tercih ettikleri “kiralık araçların” sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’de satılan her 5 araçtan birinin kiralanmak için alındığı düşünüldüğünde rakamın büyüklüğü de ortaya çıkıyor. Hali hazırda ülkemizde kiralık araç sektöründe 300 bini aşkın araç bulunuyor.

Ülkemizde geçtiğimiz yıl yaklaşık 500 bin sıfır kilometre araç satıldı. Bunların yaklaşık beşte biri kiralanmak üzere satın alındı. Geçtiğimiz yıl satın alınan 99 bin araç, hali hazırda kiralık olarak hizmet veriyor.

Kiralık Araçların Yarısından Fazlası C Segmenti!

Kiralık araç sektörüne 2016 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 7,5 milyar Türk Lirası yatırım yapıldı. Söz konusu yatırım neticesinde sektörün aktif büyüklüğü 22 milyar Türk Lirası seviyesine yaklaştı.

2015 yılında toplam takribi 4,1 milyar Türk Lirası; Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeyen kiralama sektörü, 2016 yılının ilk 9 ayında ise 3 milyar 250 milyon Türk Lirası vergi ödeyerek ülke ekonomisine hatrı sayılır bir girdi sağlamış oldu.

Kiralama sektöründe; araç alım maliyeti, yedek parça maliyeti, seviş durumu, yakıt tüketimi ve daha bir çok parametre göz önüne alınarak filoya katılacak araçlara karar verilmektedir. Kiralık filolarının vazgeçilmezi ise Renault marka araçlardır. Hali hazırda tüm sektörde bulunan araçların yüzde 31’lik kısmı Renault marka araçlardan oluşuyor. Renault marka araçları kar- maliyet analizi ile tercih eden sektör temsilcileri, farklı marka otomobillere de rağbet gösteriyor. Kiralık araç sektörünün yüzde 15’i Volkswagen, yüzde 11’i Ford, yüzde 9’u ise Fiat marka araçlardan oluşmakta. Kiralık araç sektöründe hakim olan markalar bu durumdayken, segment bakımından da “C Segmenti” araçlar tercih ediliyor. Sektörün yarısından fazlası; yüzde 52’si C segment araçlardan oluşmakta.