Konteynır Sorunu Çözülüyor!

Küresel düzeydeki lojistik firmalarının iflas etmesi ile aynı dönemde canlanma yaşayan Türkiye ihracatı, konteynır sıkıntısı yüzünden büyük sorunlar yaşanmıştı. Şimdi ise sorunların çözülmesi için önemli adımlar atılıyor.

İhracatçıların global düzeydeki ticarette adeta bir krize dönüşen konteynır sorunları için çözüm masasına oturuldu. Dünya genelinde büyük ölçekli firmalar ile anlaşma yoluna giden ihracatçılar, toplamda 600 milyon dolar tutarını bulan büyük bir ortaklık ve satın alım ile yaşanılan kriz sorunun etkisini hafifletmeyi başardı.

Global düzeyde hizmet veren lojistik firmalarının iflas etmesi ile aynı dönemde ivmelenme kazanan Türkiye ihracatı, konteynır sıkıntısı ile baş etmeye çalışıyordu. Uzakdoğu bölgesinin en büyük konteynır firması olarak hizmet veren Yang Ming’in Türkiye iştiraki olan Yang Ming Anadolu ile yeni bir sözleşme imzalayan ihracatçılar, sorunun çözülmesi adına önemli adım atmış oldu. Yapılan iş birliği soğrasında 14 bin TEU’luk üç adet geminin İstanbul’a gelmesi ile sorun bir nebze hafifletilmiş oldu. Bahsi geçen gemiler sırası ile İzmir ve Mersin limanlarına da uğrayacaklar.

Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne bağlı ihracatçılar ve Arkas Holding de Çin menşeili firmalar ile önemli ortaklıklara imza attılar. Çin menşeili firmalar ile yapılan bu ortaklıkların değeri 600 milyon dolar’a ulaşması beklenirken, bu sözleşmeler vasıtasıyla Türkiye ihracatçılarının yaşadığı konteynır sorununun da tamamıyla çözüme kavuşturulmuş olması bekleniyor.

Arkas Holding’in Çin menşeili firma Zheijang Ouhua ile imzaladığı ortaklık sözleşmesi ile 8 adet yeni konteynır gemisinin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.