Konut Kredi Faizlerinde Düşüş Yeterli Mi?

Konut kredilerinde faiz indirimi yapan bankaların sayısı artıyor. Ağustos ayında indirimlerin gerçekleşmesinin ardından binlerce kişi konut kredisi almak için başvuruda bulundu.

Cazip faiz oranları ile konut kredisi veren bankaların çok daha büyük bir potansiyele kredi vermesinin yolunun, faiz oranlarını düşürmek olduğunu belirten tüketici örgütlerinin beyanlarına göre, halkın konut kredisi için harekete geçmelerinin yolunun faiz oranlarının %0.70 bandına çekilmesi ile mümkün olacağını savunuyorlar.

Faiz indirimleri Beklenen Talebi Çekemiyor

Konut kredileri faiz indirimi ile beklenen talebin çekilemediğinin altını çizen tüketici örgütlerine göre, konut kredisi almak isteyen yüksek bir müşteri potansiyelinin, yeni gelişme ile sadece küçük bir kısmının kredi başvurusunda bulunduğunu, oranların aylık bazda %0.70 oranına çekilmesi ile indirimlerin devam etmesi halinde konut kredi alımlarında büyük bir patlama olacağını ifade ediyorlar.

Tüketici Ne Zaman Harekete Geçer

Tüketicinin harekete geçmesi için faiz oranlarının düşürülmesi ve vadelerin yükseltilmesi gerekiyor. Şimdi yeni paketlerle sunulan kredilerin vadelerinin kısa olduğu belirtiliyor. Vatandaşların 10 yıllık vadeleri daha çok benimseyeceğini ifade eden tüketici örgütleri 10 yıl vade ile verilecek %0.70 faizli konut kredilerin çok cazip olacağını ve vatandaşları harekete geçireceğini ifade ediyorlar.

Cumhurbaşkanı Faizlerin düşürülmesi Çağrısında Bulunmuştu

Piyasaları canlandırmak ve konut sahibi olmayanları ev sahibi yapabilmek amacıyla Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz günlerde bankalara çağrıda bulunmuştu. GYODER’in başlattığı seferberlikle konut kredilerinde faiz indirim kampanyalarına bir çok banka katılmıştı. Faiz oranlarının %1 oranının altına çekilmeye başlanması ile konut kredisi almak isteyen vatandaşların küçük bir bölümü kredi için başvurmuştu. Ancak tüketici örgütlerinin tespitlerine göre piyasanın canlanması için bu oran ve sunulan vadeler yeterli değil. Konut kredi faizlerinin daha da aşağı çekilmesi ile eylül ayında istenen talebin tamamının karşılanabileceği tahmin ediliyor.