Konut Kredisi Faiz Oranları Yükseldi, Konut Satışları Dibi Gördü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açılan verilere göre Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilen konut satışı sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5,7 oranında gerileme yaşadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sürekli olarak dile getirilen yüksek faiz oranlarının Türkiye’deki konut satışlarına olumsuz etki ön görüsü gerçekleşti. Ekim ayında satılan konut sayısı, 2016 yılının Ekim ayına oranla yüzde 5,7 oranında gerileme yaşadı. Bu istatistiğe göre, yıllık değişim rakamlarında konut satışları için mevcut olan dalgalanma da devam etti.

Eylül ayında konut satışları yüzde 28,8 oranında artış gösterirken, ekim ayında yapılan satışların eylül ayına  oranla yüzde 12,4 oranında gerilemesi ile 122 bin 882 konut satışında kalındı.

Konut satış rakamlarında genel bir dalgalanma hakim iken, konut kredisi faizlerinde de yukarı yönlü yükselme devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göz atıldığında 10 Kasım haftası itibariyle bankalar tarafından uygulanan konut kredisi faiz oranlarının ağırlıklı ortalaması yüzde 13,11’e ulaşması sonrasında, elde edilen bu oran 12 Ağustos 2016 tarihi sonrasındaki en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Konut satışlarında sıfır satış oranlarında yaşanan düşüş yüzde 7,59 oranında olurken, ikinci el satışlar için yaşanan gerileme yüzde 3,95 seviyesinde gerçekleşti. İpotekli satışlar yüzde 19,7 oranında düşerken, bu oran 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı aydan bu yana geçen süreçteki en sert gerileme olarak kayıtlara geçti.

Dönem içerisinde yabancı vatandaşlara yapılan konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 70,9 oranında yükselerek 2 bin 677 ile tarihi rekorunu kırdı. Yabancıların konut satın aldığı şehirler arasında bin 321 satışın gerçekleştiği İstanbul ilk sırada yer alırken listede ikinci sırada 465 konut satışı yapılan Antalya, üçüncü sırada ise 121 konut satışı yapılan Bursa yer aldı.