Kredi Hesaplama Nereden ve Nasıl Yapılır?

Kredi başvurusu yapmayı düşünenler için en büyük problem ödemelerini ne şekilde yapacakları ve bütçelerininin çekecekleri kredi için uygun olup olmadığını bilmemeleridir. Kredi hesaplaması bu yüzden kredi çekilmeden önce detaylıca yapılması gereken bir şeydir.

Kredi hesaplama yapmadan ve kendinize ait bir ödeme planınız olmadan bankalardan kredi taleplerinde bulunmanız sizin için zararlı sonuçlar doğurabilir. Kredi hesaplama nereden ve nasıl yapılır? Hesaplama yapmak için öncelikle ne tür bir kredi kullanacağınız önemlidir. Çünkü her kredi için farklı masraflar talep edilmektedir. Örneğin konut kredilerinde ekspertiz ücreti alınırken ihtiyaç kredilerinde böyle bir masrafla karşılaşmazsınız. Kredi hesaplaması yapmak isteyen çoğu birey genellikle faiz oranlarına bakarak hareket ederler. Ancak masraflar da en az faiz oranları kadar önemlidir.

Size verilen kredinin faiz oranları düşükken talep edilen masraflar o faiz açığını kapatmaya yetmektedir. Vergiler ve toplamda geri ödeyeceğiniz tutar da kredi hesaplamasında göz önünde bulundurulması gereken hususlardır. Kredi hesaplama için genellikle bankalar web siteleri üzerinden çeşitli hesaplama araçlarıyla sizlere yardımcı olmaktadır. Hesaplama araçlarıyla istediğiniz kredi için, size uygun seçenekleri seçerek ve verileri girerek kredi hesaplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Bir başka alternatifse kredi hesaplama hizmeti sunan siteler olacaktır. Artık günümüzde birçok web sitesi kredi hesaplama için çeşitli yazılımları kullanıcılara sunmaktadır. Böylece kredinizin ödeme seçeneklerini hesaplayabilirsiniz. Bankalar da bu konuda şubelerde sizin için ödeme planları oluşturabilir, kredi başvurusu için bilgi almaya gittiğinizde müşteri temsilcilerinden etkin bir şekilde bilgilendirme almanız mümkün. Son olarak kullanmak istediğiniz bir kredi varsa genellikle bankalar örnek ödeme planlarını sizler için sunmaktadır. Ancak en doğru bilgi yine bankalarla yapacağınız yüz yüze görüşmelerle sağlanabilir.

Örnek Hesaplama aşağıdaki gibi yapılır.

Aylık %1 faizle 12 ay vadeli 100 TL kredi aldığınızı varsayalım. Aylık taksitleriniz 8,88 TL olarak hesaplanır.

Krediyi aldıktan bir ay sonra 100 TL nin %1’i olan 1 TL faiz borcunuz olacaktır. İlk taksitte ödeyeceğiniz 8,88 TL’nin 1 TL’si faiz olarak ödenir. Kalan 7,88 TL ise borcunuzdan düşülür.  Dolayısıyla ilk ödemeyi yaptığınızda 100 – 7,88 = 92,12 TL borcunuz kalır.

İkinci taksitte ise 92,12’nin %1’i olan 0,92 TL faiz borcunuz olacaktır. İkinci taksitte ödeyeceğiniz 8,88 TL’nin 0,92’si faiz olarak ödenir. Kalan 7,96 TL ise borcunuzdan düşülür.  Artık kalan borcunuz 92,12 – 7,96 = 84,16 TL’dir.