Kripto Paranın Rotası Merkez Bankaları!

Son dönemlerde özellikle Bitcoin bazlı yaşanan yükselişler ile birlikte tüm dünya ülkelerine ait merkez bankaları, yönlerini kripto para birimlerine çevirmiş durumda.

Dünya genelinde yaşanan siber saldırılar ve kripto para birimlerinde yaşanan hızlı dalgalanmaları merkezine alan bankacılık sektörü, özellikle merkez bankaları vasıtasıyla kripto para birimlerinin kullanılması alanında araştırmalarına devam ediyor.

Dartmouth Üniversitesi’nde Ekonomi Profesörü olarak görev yapan Andrew Levin’in, Bloomberg TV’ye verdiği röportaj içerisinde, merkez bankaları tarafından kullanılan dijital para birimlerinin, dijital para dışında yer alan kağıt paralara benzediğini ve bu dijital para birimlerinin ilerleyen dönemler içerisinde doları temsil etmesine rağmen bedava bir şekilde kullanılabileceğini aktardı.

Kripto Parayı Vatandaş Nasıl Kullanacak?

Günümüzde bir çok vatandaş tarafından neredeyse günün her anında kullanılan kredi kartları, hem işlem, hem de faiz ücretleri sebebiyle oldukça can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Merkez Bankaları’nın bu tarz ödeme sistemleri için kripto para kullanmaya başlaması ile birlikte hem bu masraflardan tasarruf sağlanabileceği gibi hem de kağıt paraların imalat ve onarım masraflarından da oldukça önemli bir tasarruf sağlanacak. Ülkelerin merkez bankaları tarafından araştırılan kripto para birimleri, en çok küçük işletmeler ve tüketiciler için fayda sağlayacağa benziyor.

Dünya genelinde hem Avrupa ülkelerinde, hem de Asya ülkelerinde yer alan merkez bankaları, sanal para birimi kullanımı hakkında önemli araştırmalar yapılıyor. Geçtiğimiz Mart ayı içerisinde açıklama yapan Vietnam Merkez Bankası ise bitcoin’in merkez bankası tarafından kullanımı konusunda ciddi bir değerlendirme yapıldığını belirtirken, geçtiğimiz dönem içerisinde yine Çin Merkez Bankası, kendi ülkelerine özel olarak oluşturdukları kripto para birimini kullanım için denemelere başladı.