Mehmet Şimşek Gıda İçin Ciddi Tedbirler Alınacağını Duyurdu

Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde Forum İstanbul’da bir konuşma yaptı. Şimşek konuşmasında, enflasyon rakamlarının daha önce tek haneye düştüğünü, fakat şu sıralar yeniden yükselerek çift haneli rakamlara ulaştığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu açıkladı. Bu sebeple Gıda Komitesini bir toplantı yapmak üzere çağırdığını ve ciddi bir şekilde tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek konuşmalarına devam ederek, Başkanla birlikte aynı fikirde olduklarını ve bu konu için net bir tavır ortaya koyduklarını açıkladı. Bu konuda ciddi bir sıkılaşmaya gidildiğini, aceleci davranan milletin biraz daha sabretmesi gerektiğini de duyurdu. Ayrıca genellikle bu durumun gecikmeli olarak etkisinin ortaya çıktığını söyleyen Mehmet Şimşek, para politikasının hemen anında ortaya çıkmadığını ve bunun için de sabır gerektiğini, yani her şekilde bir sabra ihtiyaçları olduğunu belirtti. Politikanın çalışır olduğunu ancak doğru politikayı kurgulamak lazım geldiğini de ekleyen Şimşek,   burada esas unsurun gıda fiyatları olduğunu, bu sebeple gıda komitesini toplantı yapmak için çağırdığını ve böylelikle tedbirler alınacağını da açıkladı.

Basın mensupları tarafından Şimşek’e Gıda Komitesi ile yapacağı toplantıda ne gibi düzenlemeler yapılacağı soruldu. Mehmet Şimşek ise bu soruya, henüz komite ile konuşulmadığı, bu sebeple yalnızca kendisinin yorum yapmasının doğru olmayacağını ve toplantıdan sonra alınan kararlar doğrultusunda adım atacakları cevabını verdi.   

Mehmet Şimşek konuşmasında ayrıca kıdem tazminatı mevzusuna da değinerek, Türkiye’de uzun zamandır konuşuluyor olan kıdem tazminatının, iş gücü piyasasının esnekliği ve mobilitesini yükselterek bir takım çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Kıdem tazminatının var olduğu ülkelerin, olmayan ülkelere nazaran yaklaşık 2 kat daha fazla işsizlik oranına sahip olduğunu da konuşmasında açıkladı. Yine bu konuda izlenmesi gereken yolları açıklamalarına ekledi. Ayrıca Türkiye’de şuanda işsizlik oranlarının aşağı doğru indirgeneceğini fakat bu indirgemenin kalıcı olabilmesi için de bir rakım reform düzenlemelerinin gerekli olduğunu da açıkladı.

Mehmet Şimşek ayrıca Türkiye’de bulunan vergi tabanının oldukça dar olduğunu ve genişletilebilecek basit bir mevzuata ihtiyaç duyulduğunu da belirtti.