Merakla Beklenen Vergi Rekortmenleri Açıklandı!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geçen senenin vergilendirme dönemine ait yıllık Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi beyannamelerinin değerlendirmesi kapsamında ülke genelinde en çok vergi beyan edenlerin listesi yayımlandı.

Yayımlanan listeye göre bu yılın mart döneminde yıllık gelir vergisi beyannamesi veren mükellef sayısı 3 milyon 486 bin 592 olarak açıklandı. Gelir Vergisi beyannameleri ile birlikte 77 milyar 339 milyon 779 bin 509 Türk Lirası matrah beyanı gerçekleştirilirken, beyan edilen miktar kapsamında gelir vergisi tahakkuku ise 20 milyar 636 milyon 779 bin 513 Türk Lirasına tekabül etti.

Listesinin İlk Sırasında ENKA Şirketler Grubu

En çok gelir vergisi beyanı gerçekleştiren mükellefler listesinin başında haziran döneminde vefat eden ENKA Şirketler Grubu Onursal Başkanı Şarık Tara bulundu. Şarık Tara’ya geçen sene toplamda 53 milyon 583 bin 488 Türk Lirası vergi tahakkuk ettirildi.

Kurumlar vergisi beyanında rekortmen olan kurum ise TCMB bulundu. Merkez Bankası geçen sene toplamda 3 milyar 91 milyon 367 bin 707 Türk Lirası vergi tahakkuk ettirildi. Merkez Bankası’nın devamında ise sırası ile Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Halkbank, BOTAŞ Botu Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. yer aldı.

Açıklanan listenin ilk 10 sırasında 8 tane banka bulundu. Bankacılık sektörü haricinde telekomünikasyon, enerji, inşaat, teknoloji, lojistik, perakendecilik ve madencilik sektörleri de yer aldı. En çok kurumlar vergisi ödemesi yapan ilk 100’lük listede mükelleflerin 52’si İstanbul’dan gerçekleşti. Bu rakam Ankara’da 16 olurken, İzmir’de 3, Kocaeli’de 2, Manisa’da 1, Samsun, Rize, Antalya ve Elazığ’da da 1 olarak açıklandı.