Merkez Bankalarının Altın Talepleri Arttı

Dünya Altın Konseyi’nin IMF verileri incelendiği zaman küresel merkez bankalarının altın rezervleri bu yılın ocak ile haziran dönemleri arasında toplamda 33 bin 763,6 tona çıktı. Geçen senenin aynı döneminde toplamda 178,6 ton değerinde altın alan merkez bankaları, bu senenin aynı döneminde rezervlerine toplamda 193,3 ton altın eklemiş oldu.

Altın Alımların Yüzde 86’sı Türkiye, Rusya ve Kazakistan Tarafından

Merkez Bankalarının altım alımlarına Türkiye, Kazakistan ve Rusya’nın önemli rolleri bulundu. Ocak ile haziran dönemleri arasında meydana gelen altın alımlarının yüzde 86’lık kısmı Türkiye, Rusya ve Kazakistan tarafından gerçekleşti. Geçen senenin başından beri yapılan Merkez Bankalarının altın alımlarında Rusya 282,3 ton ile birinci sırada bulundu. Devamında ise Türkiye 125,8 ton ile ikinci sırada, Kazakistan ise 68,4 ton ile üçüncü sırada yer aldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AA Finans Analisti İslam Memiş, WGC’nin yayınladığı rapor kapsamında bu yılın ilk yarı döneminde merkez bankalarının toplamdaki altın talebinin yüzde 10’una tekabül ettiğini, bankaların altın taleplerini yükseltmelerinin nedeninin finansal önlem olarak tanımlandığını,  ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı kararların küresel finans piyasalarını son derece rahatsız ettiğini, bunların yanı sırada Orta Doğu’da jeopolitik risklerin yükseldiğini, bu risklerin de altın taleplerini çok etkilediğini söyledi.

2019 senesinin finans piyasaları için zorlu olacağını söyleyen Memiş, hem ticaret savaşlarının hem de doğal felaketler ve savaş risklerinin tüm dünya ekonomileri üzerinde son derece etkili olduğunu, bu nedenle de altın taleplerinin güvenilir liman olarak görüldüğünü söyledi.