Merkez Bankası Doları Düşürmeyi Başardı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, doların hızlı yükselişine dur demek amacı ile yeni bir hamle yaptı. Merkez Bankası tarafından yapılan hamle sonrasında Dolar 3,83 seviyesine geriledi.

Merkez Bankası, Dolar kurunun düşmesi için kolları sıvadı. Yapılan hamle sonrasında ilk etapta 3,86 Türk Lirası’na gerileyen dolar, zaman içerisinde 3,83 seviyesine kadar düşmeyi başardı. ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi sebebiyle hızlı bir yükseliş yaşayan Dolar, Merkez Bankası’ndan yapılan hamle sonrasında gerilese de ABD’nin vize krizi sonrasında başvuruları almaya başladığını açıklaması ile birlikte ani bir düşüş yaşayarak 3,87 Türk Lirası seviyesinden 3,83 Türk Lirası seviyesine kadar düştü.

Açıklanan bu gelişmeler sonrasında Borsa İstanbul da önemli bir yükseliş yaşadı. Ani bir artış ile tam yüzde 3 oranında yükseliş yaşayan Borsa İstanbul, bu artış ile birlikte 115 bin 93 seviyesini görerek yeni bir rekora imza atmış oldu.

Bu yılın başında 3,94 Türk Lirası seviyesini görerek tarihinin en yüksek seviyesine ulaşan Dolar, devam eden süreçte hükümet ve özel sektör tarafından atılan adımlar ila 7 ay boyunca düşüşe geçmiş olsa da, küresel piyasalardaki dolar iştahının kabarması ile birlikte son 2.5 aylık süreç yükselme ile kapanmıştı. Aynı zamanda ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizi de sorunun üzerine adeta tuz biber ekmiş, doların yükselişini hızlandırmıştı.

Merkez Bankası’ndan atılan adım sonrasında likiditesinin sıkıştıracak yönde rezerv opsiyon ve reeskont kredileri eşliğinde atılan adımlar doları düşüşe geçirdi.