Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yılın son toplantısını gerçekleştirdi ve faiz kararını açıkladı.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8’de sabit bırakan Merkez Bankası, borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 seviyesinde, marjinal fonlama oranını ise yüzde 9,25 seviyesinde sabit bıraktı. Ancak açıklanan karar göre Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faiz oranında artış söz konusu oldu. Bu artış yüzde 12,25 seviyesinden yüzde 12,75 seviyesine oldu.

TCMB Faiz Kararını Açıkladı!

TCMB’nin açıkladı faiz kararı ile ilgili yapılan değerlendirme kapsamında kurul, marjinal fonlama oranını yüzde 9,25 seviyesinde, borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 seviyesinde, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ise yüzde 8 seviyesinde sabit olarak bıraktı. GLP uygulaması kapsamında, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00 ile 17.00 arası gecelik vadede bankanın borçlanma faiz oranı yüzde 0 seviyesinde sabit olarak tutuldu. Borç verme faiz oranında ise 50 baz puan değerinde artış söz konusu oldu. Bu artış ile yüzde 12,25 seviyesinden yüzde 12,75 seviyesine çıktı.

Duyuruda, bu yılın genelinde toplam talebin güçlü bir seyir izlediği belirtildi. Ayrıca kredilerde de çok hızlı bir artışın söz konusu olduğu belirtilen kurulda, son zamanlarda açıklanan iktisadi faaliyetin gücünü korumasına işaret ettiği, iç talepte iyileşmelerin devam ettiği, dış talepteki yükselişin de ihracat üzerinde olumlu etki bıraktığı belirtildi.

Duyuruda dikkat çekilen bir diğer konu ise enflasyon ile yakın zamandaki mali gelişmeler oldu. Enflasyonun yüksek seviyelerde, maliyet gelişmelerindeki beklenti ve fiyatlama davranışları kapsamında riskleri artırdığı belirtilen duyuruda, buna yönelik olarak Kurul’un parasal sıkı duruşunu sıkılaştırma gerektiği söylendi.