Merkez Bankası Sıkı Para Politikası Duruşunu Devam Ettirecek

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan açıklamada Para Politikası Kurulu’nun (PPK) Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplantı gerçekleşti. Toplantı kapsamında ise politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 17,75 seviyesinde sabit tutuldu.

Sıkı Para Politikası Uygulaması Devam Edecek

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, son zamanlarda açıklanan verilerin iktisadi faaliyette dengeleme eğiliminin belirginleştiğine işaret ettiği bildirildi. Dış talepten gelen gücü korumaya ek olarak iç talebe ait yavaşlama sinyallerinin yükseldiği belirtilen açıklamalarda, yakın zamanda maliyet olarak meydana gelen gelişmeler, gıda fiyatlarının sürekli değişmesinin enflasyon üzerinde etkili olduğunu, bunlara ek olarak, fiyatlarının yükselmesinin alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik sergilediği belirtildi. İç talep şartlarının etkilerinin düşeceği beklendiği belirtilen açıklamada, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin mevcut durumdaki seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam ettiğini, bu kapsamda da kurulun, sıkı para politikasını bir dönem daha devam ettireceğini söyledi.

Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel hedefi kapsamında elinde olan tüm araçları kullanmayı sürdüreceği belirtilen açıklamada, enflasyonda belirgin düzeylerde iyileşmeler olana kadar para politikasında sıkı duruş kararının devam edeceği, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkilerinin yakından gözlemleneceğini, bunlara ek olarak enflasyonu etkileyen tüm unsurların izleneceği belirtildi.  Açıklanacak olan tüm yeni verilerin ve tüm haberlerin kurulun ilerleyen dönemler için alacağı politika duruşu kararını yakından ilgilendireceğini ve değiştirmesine neden olacağı belirtilen açıklamada, aynı zamanda da toplantı özetinin 5 gün içerisinde ilan edileceği belirtildi.