Merkez Bankası’nın Faiz Kararı Değerlendirildi

Merkez Bankası (TCMB) bugün faiz kararını açıkladı. Açıklanan faiz kararını ekonomistler değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında faiz oranlarında değişikliğe gitti. TCMB, Geç Likidite Penceresi (GLP) borç verme faizini 75 baz puan düzeyinde artırarak, 12,75 seviyesinden 13,50 seviyesine yükseltti.

Açıklanan faiz kararı hakkında değerlendiren TEB Finansal Piyasalar Strateji Müdürü Erkin Işık, Merkez Bankası tarafından alınan karar ile birlikte yayınlanan not ile birlikte ithalat fiyatlarında yaşanan artışın, petrol fiyatlarının ve kurların, enflasyon üzerinde mevcut olan riskleri artırdığının ifade edildiğini, aynı zamanda Merkez Bankası’nın gerekli görülmesi halinde daha çok parasal sıkılaşma için düğmeye basabileceğini söylemeye devam ettiğini belirtti. Işık, aynı zamanda alınan bu kararın, hem kurlar, hem de uzun vadeli faizler üzerinde olumlu bir etki yaratacağını belirtti.

Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren bir diğer isim ise Denizbank Yatırım Hizmetleri Grubu Stratejisti Orkun Gödek idi. Gödek, piyasa beklentilerinin 50 baz puanın üzerinde olan hamlenin erken seçim sürecinde ortaya çıkabilecek belirsizlik kaygılarına karşı, Türk Lirası cinsinden olan varlıklar için ek koruma ortamı yarattığını belirtti. 

Para politikaları açısından normalizasyon süreci için yeniden aktifleşmenin bu adımların bir fırsat olduğunu belirten Gödek, Nisan ayı toplantısı itibariyle Geç Likidite Penceresi (GLP) için atılan adımın beklentilerin karşılanması olarak okunabileceğini, Haziran ayında gerçekleştirilen olan Para Politikası Kurulu (PKK) toplantısı için Türkiye’nin iç gündemi kadar ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın uygulayacağı para politikalarının da rol sahibi olacağını belirtti.