Merkez Bankası’nın Şahin Açıklaması Dolar’ı Düşürdü!

Dolar, Türk Lirası karşısında 3,78 Türk Lirası sınırına kadar geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararı, düşüşün ana sebepleri arasında yer aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gün içerisinde faiz kararı açıklaması yapıldı. Açıklamaya göre faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası, karar metninde de ifadeleri şahin olarak değerlendirdi. Yapılan bu açıklama sonrasında Dolar, Türk Lirası karşısında değer kaybetmeye başladı. Yaşanan düşüş sonrasında Dolar 3,78 Türk Lirası seviyesine kadar indi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu tarafından gerçekleştirilen toplantı sonrasında faiz değişikliğine gitmeyen TCMB, açıkladığı karar metninin dili, analistler tarafından şahin olarak tanımlandı.

Analistler tarafından yapılan bu şahin tanımı, Merkez Bankası tarafından uygulanmakta olan faiz politikası duruşunu tanımlayabilmek adına dile getirildi. Enflasyon görünümünde baz etkisi elde etmek isteyen ve geçici faktörlerden bağımsız – belirgin bir iyileşme ve hedeflere uyum sağlanana kadar, para politikasında mevcut olan sıkı duruşun kararlılık ile süreceği ifadesinin desteklendiği belirtildi.

Alınan karar sonrasında Dolar, Türk Lirası karşısında düşüşe geçti. Bir önceki kapanışına oranla yüzde 0,7 oranında değer kaybı yaşayan Dolar, 3,78 Türk Lirası’na kadar düştü. Saat 16.50 itibariyle 3,7870 Türk Lirası seviyesinde dengelenirken, Euro da bir önceki günün kapanışına göre yüzde 0,4 oranında düşüş yaşayarak 4,6400 Türk Lirası’na kadar, Sterlin ise yüzde 0,5 oranında düşüş yaşayarak 5,2550 Türk Lirası’na kadar geriledi.

Piyasalar, yarın akşam Fitch Ratings tarafından yayınlanması beklenen Türkiye değerlendirmesine odaklandı.