Milli Gelir Hesaplama Sisteminden Sonra Bir Revizyon da Enflasyon Hesaplamasına

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan revizyon sonrasında milli gelirimiz bir gecede yaklaşık 2 bin dolar artmıştı. Hesaplama sisteminde değişikliğe giden TÜİK, yeni sistemin uluslararası normlar uygun olduğunu açıklamıştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından yapılan açıklama ile “enflasyon sepetine” de revizyon geleceği anlaşıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, döviz piyasasına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın doğrudan müdahale etmesine karşı olduğunu vurgulayarak; serbest piyasa ekonomisinin kendi kendine zamanla dengeleneceğine inandığını belirtti.

Enflasyon Sepetine de Revizyon Geliyor!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemde Türk Lirası’ndaki aşırı değer kaybının önlenmesi için hükümet olarak gerekli adımları attıklarını ve bu hamlelerin karşılığını almaya başladıklarını ifade etti. Ayrıca faiz artırımları hakkında da görüşlerini dile getiren Bakan Zeybekçi; faiz artışının tüketim ve yatırıma zarar verebileceğini vurguladı.

Enflasyon sepetinin revize edilmesi için çalışmaların yeniden başlayacağını belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci; enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığının azaltılacağını belirtti. Enflasyon sepetinde yapılacak değişiklikle gıdanın sepetteki ağırlığının yüzde 24 seviyesinden yüzde 20’nin altına çekilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Geçtiğimiz ekim ayında bu konudaki tartışmalar alevlenmiş, ancak başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere piyasa aktörleri de bu düzenlemenin yanlış olduğu konusunda görüş bildirmişlerdi. Zira halkın başlıca tüketim maddeleri gıdadan oluşuyor. Bu tepkilerin akabinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli böyle bir düzenlemenin yapılmayacağı konusunda açıklama yapmışlardı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybeci’nin enflasyon sepeti hesaplaması hakkında yaptığı açıklamanın ardından toplumun bu duruma nasıl tepki vereceği ve hükümetin nasıl bir adım atacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor.