Milli Gelir Hesaplamasında Ne Değişti de Bir Gecede 2 Bin Dolar Zenginleştik?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün yapılan açıklamada “milli gelir hesaplama sisteminin” değiştiği deklare edilmişti. Milli gelirin hesaplama sisteminin değişmesi ile 2015 yılı kişi başına milli gelir meblağımız olan 9 bin 130 dolar, 11 bin 14 dolar düzeyine yükseldi.

Yeni hesap değişiminin ardından bir gecede bin 884 dolar artış gösteren milli gelirimizin hesaplanmasında ne değişti? Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda olan KOBİ’ler evvelki hesaplama sisteminde yeterince devreye sokulmuyor,  verileri iyi izlenemiyordu. Ekonomimizdeki büyümenin kahir ekseriyeti KOBİ’ler üzerinden geldiği için eski sitemde milli gelirimiz düşük kalıyordu. Yeni hesaplama sisteminde KOBİ’ler daha fazla dikkate alındığından milli gelirimiz artık daha yüksek olacak.

Kendi Evinde Oturan Kendisine Kira Veriyor!

TÜİK tarafından devreye sokulan yeni hesapta ev sahipleri sanki başkasının evinde kirada oturuyormuş gibi kabul edilip kira bedeli hesaplanarak bahse konu kira bedeli milli gelire dahil edilmeye başlandı. Yani ev sahipleri oturdukları evleri için kendi kendilerinden kira alıyormuş gibi sayılmaya başlandı. Hesaplama sistemindeki diğer bir ilginçlik ise vatandaşların kendi kullanımı için ürettiği ürünler ve bizzat kendi konutlarında yapmış oldukları büyük onarımlarda milli gelire dahil edildi.

Milli Gelir Hesaplanmasında Değişen Diğer Parametrelerden Bazıları!

– Askeri Silah Sistemleri harcamalarının “yatırım harcaması” sınıfına alınması

– Sigortacılık sektörü hesaplama yönteminin revize edilmesi

– Mali şirketlerin sınıflamasının çeşitlendirilerek detaya inilmesi

– Kendi hesabına geliştirilen yazılımlarında milli gelir hesaplama sistemine dahil edilmesi

– Kayıt dışılık hesabının, işgücü girdi yaklaşımı kullanılarak hesap revizesi sağlanması

– ‘AR-GE’ harcamalarının “yatırım harcaması” olarak kabul edilip buna göre hesaplanması

Gibi değişiklikler neticesinde milli gelirimizde yaklaşık yüzde 20 dolayında bir artış gerçekleşti. Bu artışın vatandaşa ne kadar yansıdığı ise merak konusu.