Milyonlarca Vatandaşı İlgilendiren Düzenleme Kapıda!

Hükümete sunulmak üzere BES sektörünün yetkilileri tarafından yeni bir tasarı hazırlanıyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamasında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) için yeni bir düzenleme yapılacağı hakkında ipucu vermişti. Bireysek Emeklilik Sistemi’nin temsilcileri tarafından ise söz konusu sistem hakkında değişiklik yapılmak üzere yeni bir paket hazırlığında bulundukları açıklandı.

Mehmet Şimşek konu hakkında yapmış olduğu açıklamasında BES’ten cayma oranının tahmin edilenin de üstünde olması sebebiyle tüm dünya üzerindeki sistemlerin incelenmesi ve bunu üzerine yeniden bir düzenleme yapılması, hatta ince bir ayar bile yapılması gerektiğini vurguladı.

Konu hakkında edinilen bilgilere göre, en başta yaklaşık olarak 6,3 milyon kişinin otomatik olarak katılmış olduğu Bireysel Emeklilik Sistemi’nde şuanda yalnızca 2,5 milyon kişinin devam etmekte olduğu belirtildi. Yine edinilen bilgilerde otomatik olarak katılım gerçekleştirilen bu sistemden çıkış oranı yüzde 60 civarında olduğu, özel sektör çalışanlarının yüzde 62’sinin, kamu çalışanlarını ise yüzde 49’unun sistemden çıkmış olduğu belirtildi.

Hem özel sektör çalışanlarını hem de kamu çalışanlarının BES’ten çıkış oranlarının bu denli yüksek olması sebebiyle bunun önüne geçebilmek ya da oranları düşürebilmek adına yoğun bir çalışma başlatıldı. Bu çalışma neticesinde elde edilecek olan yeni paketin ise Eylül – Ekim aylarında meclise sunulmasının ardından 1 ocak 2018 tarihi itibari ile de yürürlüğe sokulması hedefleniyor.

Allianz Hayat Genel Müdürü ise konu hakkındaki açıklama yaparak sistemin daha güçlü bir şekilde çalışabilmesi için bir takım kurgu değişiklikleri yapılması gerektiğini ifade etti.