Moody’s Türk Şirketlerinin 2018 Görünümünü Negatif Yaptı!

Moody’s Türk şirketlerin gelecek yıl olan görünümlerinin negatif olduğunu ifade etti.

Moody’s tarafından yapılacak açıklama piyasalarda adeta şok etkisi yarattı. 2018 yılı için Türkiye’deki şirketlerin görünümlerinin negatif olduğunu, sadece ihracatçılar için zayıf olan Türk Lirası ile büyüme fırsatlarının bulunabileceğini ifade eden Moody’s’in raporunda Moody’s Başkan Yardımcısı ve Kıdemli Analisti Rehan Akbar’ın imzası yer alıyor.

Hem Politika yönü, hem de yapısal ekonomik reformların uygulanması aşamalarının, siyasi alanda yaşanan riskler ve döviz volatilitesinin yüksek olması sebebi ile Türkiye’de hizmet vermekte olan şirketlerin gelecek yıl olan kredi görünümlerinin negatif olduğu ifade edildi.

2017 yılında Türkiye ekonomisinde yaşanan canlanmanın geçici olduğunu ifade eden Moody’s, teşvik edici maliye politikasının bitmesi sonrasında şirket büyümelerinin 2018 yılında kısmi olarak düşeceğini, aynı zamanda Türk şirketlerin birçoğunun sağlıklı bilançoya sahip olduğunu, likidite ve pazar liderliği alanlarında güçlü pozisyonlar aldıklarını ve zorlu bir çevrede faaliyet göstererek, iyi bir geçmişe sahip oldukları da ifade edildi.

Moody’s tarafından yayınlanan ve Türkiye’de hizmet veren şirketleri hedefine alan raporda, Türk Lirası’nın sahip olduğu zayıflığın, Türk ihracatçı şirketlere pozitif bir etki yarattığına da yer verildi. Türkiye’de ihracata yönelik imalat şirketlerinin, Avrupa bölgesinden gelen talebin artması ile zayıf olan Türk Lirası’nın büyüme etkisi yaratacağını, turizm, konaklama ve havacılık alanlarında faaliyet göstermekte olan firmalar için güvenlik durumunda elde edilecek gelişmelerden fayda sağlanacağını, ortamın ise potansiyel hareketliliğini koruyacağına da yer verildi.