Motorin 5 TL’ye Dayandı!

Bu gece itibariyle benzin ve motorin gruplarına önemli bir zam yapıldı. Motorine uygulanacak zam tam 17 kuruş olarak belirlendi. TESK Genel Başkanı Palandöken, konu ile alakalı yaptığı açıklamada, bu zammın hem esnafa, hem de çiftçiye büyük bir darbe olacağını belirtti.

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) bu gece itibariyle hem benzinin, hem de motorinin litre fiyatlarına önemli bir zam yapılacağını duyurdu. 31 Ekim 2017 tarihi itibariyle geçerli olacak zam; benzinin litre fiyatı için 12 kuruş, motorinin litre fiyatı için 17 kuruş olarak kayıtlara geçti.

Yapılacak olan yeni zam ile alakalı açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, özellikle motorin grubuna uygulanan 17 kuruşluk zammın hem esnafa, hem de çiftçiye büyük bir darbe olacağını belirtti.

TESK Başkanı Palandöken, yaptığı açıklamada benzinin litre fiyatının 5,50 Türk Lirası’na, motorinin litre fiyatının ise 4,96 Türk Lirası’na çıktığını, esnafın ve çiftçinin en büyük maliyetinin motorin olduğunu, 5 Lira’ya çıkan motorinin altından ne esnafın, ne de çiftçinin kalkamayacağını kaydetti. Palandöken, artık zam yapmayın diye söylemekten bıktıklarını ifade etti.

Uygulanan zamlardan sonra hem benzinde, hem de motorinde vergi indirimi uygulamasının artık zorunluluk olduğunu belirten Palandöken, benzin fiyatının yüzde 60’lık kısmının, motorin fiyatının ise yüzde 66’lık kısmının vergi olduğunu, akaryakıtta uygulanan KDV oranının yüzde 18 olmasına karşın, uygulanan her zamma bir de yüzde 18’lik verginin artırdığını ifade etti.

Hem deniz, hem de hava taşıtlarına verilen ‘vergisiz motorin’in, esnaftan alınan yüzde 66 motorin vergisi ile karşılaştırıldığında hem eşitliğe, hem de ‘Devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’ ifadesini barındıran Anayasa’nın 173. Maddesine aykırı olduğunu kaydeden Palandöken, esnafın akaryakıtı vergisiz temin etmesi gerektiğini, veya en kötü ihtimalle vergi yükünün azaltılmasının gerektiğini, aksi taktirde uygulanan bu zamanların Türkiye’nin büyümesine büyük bir sekte vurabileceğini, aynı zamanda enflasyonu da önemli ölçüde artırabileceğini kaydetti.