Nohut Fiyatları da Tavan Yaptı!

Nohut da bu sene rekolte düşüklüğü yaşandı. Devreye bir de spekülatörlerin girmesi sonucunda nohut fiyatları tavan yaptı. Özellikle son 3 ayda yüzde 100’e varan oranlarda zamlanan nohut, artık dar gelirlinin sofrasında bile zor yer almaya başladı.

Bütün dünyada nohut ve genel bakliyat üretimi 2016 yılı itibari ile düşük seyretmekte. Ülkemizde de de durum bundan farksız. Bu nedenle sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bakliyat fiyatları tavan yapmış durumda. Türkiye’ye gelen ithal nohut da arz eksikliğinden ve yüksek dolar kurundan doğrudan etkileniyor.

Meksika ve Hindistan’dan Gelen Ürün Dahi Pahalı!

Ülkemiz Meksika ve Hindistan’dan nohut ithalatı yapıyor. Son dönemde durdurulamayan döviz kurlarındaki rekor artış, ürün azlığı ile birleştirildiğinde ürünlere zam olarak dönüyor. Üreticinin para kazanamamaktan şikayetçi olduğu durumda, tüketici ise fiyat pahalılığından şikayet ediyor. Bu durumda oklar yine spekülatörleri gösteriyor.

3 ay öncesine kadar 10 lira civarında seyreden Jumbo nohut şu anda 16 lira seviyesinde. Gönen beyaz nohut tezgahlarda hali hazırda 15 liradan satılmakta, oysa 3-4 ay öncesine kadar 9-10 lira bandından bu ürünü almak mümkündü. Isparta nohut ise 6-7 lira noktasından söz konusu zaman diliminde 10 lira noktasına kadar tırmandı.

Üreticinin çoktan elden çıkardığı nohutun fiyatı adeta depoda artıyor. Dolayısıyla üretici bu durumda kazanamamaktan dert yanıyor. Tüketici ise fiyatların aşırı zamlandığında. İthal ürünleri hesaba katan ve artan döviz kurunu bahane eden aracılar, ürünlere durduğu yerde yeni zam ekliyorlar. Ürün stokunun bu sene özelinde kısıtlı olması, yurtdışından gelen malın ise artan dolardan dolayı pahalı olması yine aracılara yarıyor. Nohut üreticisi ve vatandaş ise bu konuda mağdur olduklarını ve bir çözüm bulunmasını istiyorlar. Yeni hal kanunu ile bu konunun çözüme kavuşturulması bekleniyor.