Nutella’dan Büyük Ayıp!

İtalyan çikolata üreticisi Ferrero, fındık konusunda Türkiye’ye ağır bir darbe vurdu. Ferrero’nun Kanada, Şili, Avusturalya gibi birçok ülkede fındık üreticisi arayışı olduğu ortaya çıktı.

Türkiye fındık konusunda dünya lideri. Dünyanın fındık pazarının yüzde 70’ine sahip olan Türkiye, son günlerde Nutella’nın ortaya çıkan skandalı ile boğuşuyor. Fındık konusunda değişken fiyat olması, sınırlı bir talebin olması gibi sebepler doğrultusunda toplam büyüklüğü 2,8 milyar Dolar olan fındık sektöründe Türkiye’nin konumu Ferrero’nun girişimleri ile risk altına girebilir.

Türkiye’nin geçtiğimiz dönemde Amerika ile yaşadığı kriz sonrasında Ferrero, Kraft Heinz Co, Mondelez, Nestle gibi Amerikalı gıda üreticilerinin tedariklerini sıkıntıya sokması ile birlikte önemli bir darbe alırken, Ferrero’nun Kadana’da 161 hektar olan fındık üretim alanının 2027 yılına kadar 10.100 hektara çıkartılması için geliştirilen projeye 500 bin Kanada Doları destek sunduğu ortaya çıktı. Projenin finansmanını yürüten Ferrero, projenin başarılı olması halinde Türkiye’den fındık alımını tamamen durdurabilir.

Agricola La Campa’nın sahibi Jaime Armengollli, fındığın güzel bir ürün olduğunu, maliyetinin düşük olduğunu, herkesin fındık ekimi için yarışa girdiğini belirtirken, 2014 yılında yaşanan donun mahsule verdiği zarar sonrasında Türkiye’nin fındık fiyatlarını yükseltmesinin şoku geçmemişken, bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fiyatları yükseltmek adına yapılan toplu alımların Türkiye fındık piyasasına olan güveni önemli ölçüde azalttığını kaydetti.

Ferrero Sözcüsü Francesca Fulcheri ise yakın dönemlerde Türkiye’nin şirketin baş üreticisi konumunda kalmasını beklediklerini, ekim alanının genişleme ihtimali olmayan, küçük ve engebeli bahçelere sahip Türk üreticisinin endişesinin düşük verim olduğunu belirtirken, Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak da verimin artırılamaması, maliyetin düşürülememesi durumunda fındık sektörünün önemli bir çıkmaza gireceğini aktardı.