OHAL 3 Ay Daha Uzatıldı Dolar Tarihi Zirveye Yakın Seyrediyor

15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hükümet tarafından alınan OHAL kararının uzatılmasına yönelik teklif dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geldi. Meclis tarafından kabul edilen teklifler OHAL 3 ay daha uzatıldı. 19 Ocak’ta sona ermesi beklenen OHAL, dün alınan kararın ardından 19 Nisan’a kadar uzatılmış oldu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından dün OHAL’in uzatılması için Meclis’te görüşme yapılacağının açıklanması ve TÜİK tarafından açıklanan 2016 yılı enflasyon rakamlarının beklenenin üstünde gelmesi üzerine Amerikan Doları yükselişe geçti. Piyasa bu gelişmelerden rahatsız olduğunu dövize yatırım yapmaya başlayarak gösterdi.

Dolar 3,60’ın Hemen Altında Seyrediyor!

Amerikan Doları geçtiğimiz aylarda ABD Başkanlık seçiminin sürpriz şekilde sonuçlanması ve FED faiz artırım kararı ile aşırı şekilde değerlenmiş ve tarihi zirvelerini her gün yenilemişti. Son olarak 3,6040 seviyesini gören Amerikan Doları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “dövizinizi bozdurun ve Türk Lirası’na destek verin” çağrısının akabinde 3,40 lira seviyesine kadar esnedikten sonra 3,50 lira seviyesinde dengelenmişti.

2016’nın son haftasını bu seviyenin hemen üzerinde sakin bir şekilde geçiren dolar, yeni yılın başlamasıyla birlikte tekrar yükselişe geçti. Düne 3,52 seviyesinden başlayan dolar, OHAL’in uzatılmasının planlandığının Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanması ve 2016 yılı enflasyon rakamlarının beklenenin üzerinde gelmesiyle tekrar yükselişe geçti.

Dün itibariyle yaklaşık 7 kuruş prim yapan dolar, 3,59 seviyesinin de üzerine çıktı. Hali hazırda (09:38) 3,5868 seviyesinden işlem gören Amerikan Doları’nın kısa vadede yönünü belirleyecek en önemli kararlar Merkez Bankaları’ndan gelecek. Bu noktada etkili olacak kararların; ABD Merkez Bankası’nın 2017 yılı faiz perspektifinde değişikliğe gidip gitmeyeceği ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bilhassa enflasyonu baskılamak adına faiz artırımı hamlesine başvurup başvurmayacağı olacağı ifade ediliyor.