OPEC 30 Kasım’da Petrol İçin Toplanıyor!

Aylardır devam eden petrol üretimi kısıtı tartışmaları bir türlü nihayetlendirilemedi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC), 30 Kasım Çarşamba günü tekrar bir araya gelerek petrol üretiminin kısıtlanması için anlaşma zemini arayacak.

Uzun zamandır yatay seyreden petrol fiyatları OPEC ülkelerinin ekonomilerini derinden etkiliyor. Global çapta arz fazlası bulunan petrolün varil fiyatı dönem – dönem 40 doların altını dahi zorladı. Bu durum OPEC ülkelerini zor durumda bırakırken, Türkiye gibi petrol ve petrol ürünleri ithal eden ülkelerin ise yüzünü güldürüyor.

Toplantıdan Sonuç Çıkacağa Benzemiyor!

Uzun zamandır petrol üretiminde kısıtlamaya giderek fiyatları yukarı çekme adına anlaşma zemini arayan OPEC ülkeleri, 30 Kasım’da bir kez daha bir araya gelecek. Ancak geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; söz konusu toplantıda anlaşma sağlanma olasılığının düşük olduğunu ifade etmişti.

Kamuoyuna yansıyan son bilgiler de Vladimir Putin’i destekler nitelikte. Zira Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamalarda; diğer petrol üreticisi ülkelerin anlaşmaya yanaşmadığı ifade edilerek 2017 yılında küresel çapta petrol talebinin artmasının beklendiği ve bunun da petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesini sağlamakta bir diğer seçenek olabileceği belirtildi.

30 Kasım Çarşamba günü Viyana’da toplanarak anlaşma zemini arayacak olan OPEC ülkelerinden özellikle İran ve Suudi Arabistan arasındaki kriz ortamı anlaşma sağlanması ihtimalini azaltıyor. İran ve Irak petrol üretiminde kısıtlamaya gitmeye yanaşmazken, Suudi Arabistan’da bu durumda günlük varil üretimini 1 milyon varil daha artırmakla tehdit ediyor.

Birkaç haftadır Donald Trump’ın seçimi kazanmasının etkisi ile tüketimin artacağı beklentisinin akabinde artış trendine giren ham petrolün varil fiyatı 49 dolar sınırını aşmış ve 50 dolar bandını zorlamaya başlamıştı. OPEC ülkelerinin Viyana’daki toplantısından anlaşma haberi gelmeyeceği yönündeki belirtiler neticesinde gevşeyen brent ham petrolün varil fiyatı hali hazırda 47 doların altına sarkmış durumda.