OPEC Petrol Üretim Kısıtlamasını Uygulamaya Başladı!

2016 yılı içerisinde pek çok kez toplanan Petrol İhraç Eden Ülkemeler Birliği (OPEC), son toplantısını Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirmişti. OPEC üyesi olmadığı halde toplantıya davetli statüsünde katılan Rusya, OPEC ülkelerinin petrol üretimi kısıtlaması konusunda anlaşmaya varmasına aracılık etmişti. Yeni yılla birlikte petrol üretim kısıtlaması uygulaması devreye konuldu.

2016 yılı içerisinde OPEC ülkelerinin birbirlerine rest çekmeleri ve petrol üretimlerini artıracaklarını açıklamalarıyla 43 dolara kadar gerileyen brent ham petrolün fiyatı, dünya çapında petrol üreticisi ülkelerin ekonomilerini zor durumda bırakmıştı. Petrol fiyatlarının tekrar yukarıya çekilebilmesi için toplantı üstüne toplantı gerçekleştiren Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC), bilhassa İran ve Suudi Arabistan arasındaki sürtüşmeler nedeniyle anlaşma masasından olumlu sonuç ile ayrılamıyorlardı.

Düşük petrol fiyatları nedeniyle ekonomisi olumsuz etkilenen Rusya’nın devreye girmesiyle anlaşan OPEC ülkeleri, global ekonomik krizin patlak verdiği 2008 yılının ardından ilk kez petrol üretim kısıtlaması konusunda anlaşmaya varmıştı. OPEC’in vardığı anlaşmaya, OPEC’e üye olamayan bağımsız 11 petrol üretici ülke de destek vermişti. OPEC’e üye 14 ülkeyle birlikte petrol üretim kısıtlaması anlaşmasına destek veren ülke sayısı 25’e yükseldi. Bahse konu ülkelerin petrol üretimini günlük 1,2 milyon varil azaltması konusunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşma 2017’ye girilmesiyle birlikte uygulanmaya başlandı.

Brent Ham Petrolün Varili 56 Doların Üzerinde!

IŞİD terör örgütü ile mücadele ettiğini ve bu nedenle ekonomik olarak zor zamanlar yaşadığını belirterek anlaşmadan muaf tutulmak isteyen Irak da anlaşmaya riayet etme konusunda ikna edilmişti.

Irak Petrol Bakanı Cebbar el-Laıbi tarafından yapılan açıklamaya göre petrol üretim kısıtlaması anlaşması devreye konuldu ve Irak’ta hali hazırda bu anlaşmaya uyuyor. Brent ham petrolün varil fiyatı anlaşmaya sadık kalma açıklamasıyla 56 doların üzerinde seyrediyor.