Otomatik BES’ten Çıkmayın: 3 Emekliden Biri Çalışıyor!

Yeni yıl yaklaşıyor, gelecek hafta 2017’nin ilk resmi günlerini yaşamaya başlayacağız. 2017 yılının gelmesiyle birlikte özellikle çalışma hayatında pek çok değişiklik yaşanacak. Uzun zamandır tartışmaları süren Otomatik BES de bunlardan biri.

Otomatik BES ile çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu haricinde de “sosyal güvenceye” kavuşma olanağına sahip olacaklar. Üstelik BES’te biriken meblağa devlet tarafından da katkı sunulacak. Sistemden emekli olana kadar ayrılmayan çalışana devlet yüzde 25 dolayında katkı yapacak. Ayrıca vatandaşın sistemden ayrılmaması halinde devlet bin Türk Lirası da seyyanen katkı sağlayacak.

Emeklilikte Gelir Giderlere Yetmiyor!

Ülkemizde her 3 emekliden birinin, emekli olmasına rağmen aktif çalışma hayatına devam ettiği kaydediliyor. Bu durum, emeklilikte gelirleri azalan vatandaşın giderlerinin aynı kalması hatta zamanla artması nedeniyle meydana geliyor. Geliri giderlerini karşılamayan vatandaş mecburen çalışmak zorunda kalıyor.

1 Ocak 2017’De yürürlüğe girecek Otomatik BES ile 45 yaşın altındaki tüm çalışanlar sisteme dahil edilecek. Yani ilk aşamada sisteme giriş zorunlu. Lakin sistemde devam etmek istemeyen çalışanın 2 ay sonra cayma hakkı bulunuyor. 2 ay sonra BES’ten çıkacak vatandaş, sistemde biriken parasını da alabilecek. Sistemde kalmaya devam eden vatandaş ise; sistemde kaldığı zaman dilimine göre primlerine devlet katkısı alacak.

Emekli olana kadar sistemden ayrılmayan vatandaş, emekliliğinde isterse biriken parasını toplu olarak çekebilecek, isterse ikinci maaş şeklinde aydan aya ödeme alabilecek. Otomatik BES için işverenin tam yükümlülüğü bulunuyor. İlk aşamada iş veren, çalıştırdığı işçileri sisteme kaydettirmek mecburiyetinde. Bunu yapmayan iş verene de para cezası uygulanacak.

Uzmanlar, vatandaşın otomatik BES’ten ayrılmaması gerektiği konusunda hemfikir. Vatandaş bu sayede hem tasarruf etme olanağı yakalayacak, hem de tasarruflarına devlet katkısı alma olanağı olacak.