Otomotiv İhracatı Eylül’de Yükseldi! En Çok Binek Otomobil Satıldı!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) yaptığı açıklamalara göre otomotiv sektörü ihracatında artış meydana geldi.

Açıklanan bilgilere göre otomotiv sektörü 2017 eylül döneminde geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 10,9 oranında artış gösterdi. Benzer şekilde yapılan ihracatta 2 milyar 152 milyon dolara yükseldi.

Ağustos dönemi haricinde 2017’nin tüm aylarında 2 milyar dolar düzeyinde ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü, ülkemizde yapılan ihracatlardaki yüzde 19 payını alarak ilk sıradaki yerini kordu. Ocak ayından eylül ayına kadar olan dönemde yapılan ihracat ise yüzde 22 yükselme göstererek 20,8 milyar dolar seviyesine çıktı.

En Çok Binek Otomobil İhracatı Arttı!

2017 eylül döneminde mal grupları bazında değerlendirme yapıldığında  ilk sırada binek otomobiller yer aldı. Binek otomobil ihracatı yüzde 19,5 oranında artarak 849 milyon dolara yükseldi. İkinci sırada yer alan ise otomotiv yan sanayi grubu oldu. Bu grubun ihracatı ise yüzde 9 artarak 795 milyon dolara yükseldi. Sonrasında yer alan gruplar ise sırası ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-minibüs-midibüs oldu. Sırası ile ihracatları yüzde 5 ve yüzde 0,1 oranında artış gösterdi.

Almanya İlk Sırada!

Diğer bir yandan ise binek otomobil gurubunda Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 27 oranında arttı. Benzer şekilde İspanya’ya, Polonya’ya ve Belçika’ya olan ihracatları da artış gösterdi. Artış oranları ise sırası ile yüzde 78, yüzde 31 ve yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti. Ancak en büyük pazarlardan biri olan İtalya’ya yapılan ihracat ise yüzde 24 seviyesine azaldı.