Otomotiv İhracatında Dev Sıçrama!

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre bir önceki yılın Ekim ayına oranla bu yıl yapılan ihracatta tam yüzde 19’luk artış yaşandı.

Türk ekonomisinde gayrimenkul sektörü ile lokomotif konumunda bulunan otomotiv sektörü, ekim ayı itibariyle gerçekleştirdiği ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine oranla tam yüzde 19 oranında artırdı. Yaşanan bu artış ile birlikte sektörün ihracatı 2,6 milyar Dolar seviyesine ulaştı.

Mart ayında yapılan 2,7 milyar dolar seviyesindeki ihracattan sonra en yüksek ikinci ihracat rakamını elde etmeyi başaran otomotiv sektörü, Ekim ayı itibariyle Türkiye’de gerçekleştirilen tüm ihracatlar arasında yüzde 19,5’lik elde ettiği pay ile pastadaki en büyük payın sahibi olmuş oldu.

Otomotiv sektörü, 2017 yılının 10 ayı boyunca gerçekleştirdiği ihracatları, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 21 oranında artırarak 23,4 milyar dolara ulaştırmayı başardı.

İhracat yapılan ülkeler arasında en fazla ihracat ise Amerika Birleşik Devletleri’ne gerçekleşti. Konu hakkında açıklamalarda bulunan OİB Başkanı Orhan Sabuncu, ekim ayında ürün bazlı gruplarda binek otomobiller haricinde yan sanayi için de çift haneli bir büyümenin hakim olduğunu ifade etti. En büyük pazar konumunda yer alan Avrupa Birliği ülkelerine ise yüzde 15 daha fazla ihracat gerçekleştiğinin altını çizen Sabuncu, ülke çapında en büyük Pazar ünvanına sahip Almanya, Fransa ve İspanya’ya gerçekleştirilen ihracatlarda yüzde 42 oranında, ABD’ye gerçekleştirilen otomobil ihracatında yüzde 86 oranında artış yaşandığını kaydetti.