Otomotiv İhracatta Rekor Kırdı!

Otomotiv sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri konumunda. Özellikle ihracata olan büyük katkısı nedeniyle otomotiv sektörünün döviz girdisi sağlamak adına da önemli bir yeri bulunuyor. Geçtiğimiz Kasım ayında otomotiv sektörünün gerçekleştirdiği ihracat rakamları bu durumu bir kez daha göz önüne serdi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği’nden (OİB) yapılan açıklamaya göre; otomotiv sektörü, kasım ayında yüzde 16,9’luk artışta 2,2 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam 2008 yılından bu zamana kadar geçen süreçteki aylık bazda gerçekleştirilen en fazla ihracat konumunda.

Ülkemiz İhracatının 5’de 1’i Otomotivden!

Kasım ayında 2,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü, aynı dönemde Türkiye’nin toplam ihracatının beşte birine yakınını tek başına yapmış oldu. Sektörün Türkiye ihracatından aldığı pay yüzde 18,7 olarak gerçekleşti. Bu rakam, otomotiv sektörünün Türkiye ihracatındaki önemini de göz önüne seriyor.

Geçtiğimiz ekim ayında 2008 yılından bu yana son 8 yılın aylık bazdaki en yüksek ihracat rakamını yakalayan Türkiye otomotiv sektörü, kasım ayında rekor tazelemiş oldu. Aynı dönemde iç piyasada da yoğun hareketlilik yaşandı. Kasım sonunda yürürlüğe giren yeni ÖTV düzenlemesine maruz kalmak istemeyen vatandaşlar ekim ve kasım atlarında adeta taşıt almak için yarıştı. Bu durum sektör temsilcilerini memnun ederken, gelecek yıl sektörde daralma beklentisi ise karamsarlığa neden oluyor.

Otomotiv sektörünün bu yılın ilk 11 ayını kapsayan ocak – kasım dönemindeki ihracatı da yüzde 11,5 artış gösterdi. Bu artışla birlikte sektör yılın ilk 11 aylık döneminde 21 milyar 530 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oldu.

Kasım ayında binek otomobillerin ihracatı, ülkemiz için en büyük ilk üç Pazar konumunda olan İtalya’ya yüzde 118, Fransa’ya yüzde 199 ve Almanya’ya da yüzde 88 artış gösterdi. Bununla birlikte Slovenya’ya gerçekleşen otomotiv ihracatında gerçekleşen yüzde 179’luk artış da dikkat çekti.