Otomotiv Sektörü Kasım Ayında Rekor Kırdı!

Uzun zamandır Bakanlar ve yetkililer tarafından dillendirilen otomobiller için yeni ÖTV düzenlemesi 25 Kasım itibari ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sıfır kilometre araçlara yeni uygulama ile zam geleceğinin belli olmasının ardından, uygulama yürürlüğe girmeden vatandaş galerilere akın etti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından bir süredir dile getirilen taşıtlar için ÖTV uygulamasında değişiklik yapılması gerekliliği uygulamaya geçirildi. Hükümetin düzenlemeyi çıkarmakta kararlı olduğunu gören vatandaş düzenleme öncesinde otomobil almak için galerilere koştu.

2015 Kasım Ayına Göre Yüzde 44,6’lık Büyüme!

Geçtiğimiz Kasım ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre tam yüzde 44,6 düzeyinde artış gösterdi. Bu devasa artıştaki en büyük pay yeni ÖTV uygulamasına yakalanmak istemeyen vatandaşlara ait.

2016 yılı Kasım ayında otomobil ve hafif ticari araç satış rakamı 122 bin 309 adet olarak gerçekleşti. 2015 yılı Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç satış rakamı ise 84 bin 601 adetti. Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında otomotiv pazarının büyümesi yüzdesi 44,6’yı buldu.

Otomotiv sektörünün geçtiğimiz kasım ayındaki genişlemesinde binek otomobiller lokomotif görevi gördü. Geçen sene kasım ayında 62 bin 397 adet binek otomobil satışı gerçekleşmişti. Bu yılın Kasım ayında otomobil satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 53,5 arttı. Bu artış neticesinde geçtiğimiz kasım ayının binek otomobil satış rakamı 95 bin 783 adet olarak gerçekleşti.

Geçen sene Kasım ayında 22 bin 204 adet gerçekleşen hafif ticari araç satış rakamı ise bu senenin aynı ayında yüzde 19,46 artış göstererek 26 bin 526 adede yükseldi. Aralık ayından başlamak üzere yeni ÖTV uygulamasının etkisi nedeniyle otomotiv pazarında daralma bekleniyor.