Paul Polman’dan Türkiye İçin Övgü!

Unilever Başkanı olan Paul Polman, Türkiye’nin büyüyen ve gelişen ülkeler arasında yer aldığını belirterek, gelişmekte olan ülkeler kategorisinde en başı çekiyor olduğunu vurguladı. Türkiye’nin artık orta gelire sahip bir ülke olduğunu ve bu sebeple birçok fırsatı barındırdığını da belirtti.

Geçen ay yapılan referandumdan sonra ülkede ki ekonominin belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla yabancı yatırımcı olan Unilever’den Türkiye için övgü ve güven dolu mesajlar geldi. Türkiye’de bulunan 5 adet fabrikası ve 5 binden fazla çalışanı ile faaliyetlerde bulunan Unilever’in dünya çapında başkanı olarak görev yapan Paul Polman, Türkiye’nin artık büyümekte olan ülkeler kategorisinden çıkarak orta gelir seviyesine sahip bir ülke olarak görüldüğünü açıkladı. Polman, en son açılışı gerçekleştirilen Konya’da ki fabrikası ile son 10 yıl içerisindeki en büyük yatırımlarını Türkiye’de gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu 350 milyon avro değerindeki yatırımları ile gerçekleştirdikleri Yeni Konya Tedarik Köyünde ki fabrika sayesinde yaklaşık bin 500 kişilik istihdam alanı sağladıklarını da belirtti. Bunların yanı sıra Türkiye’de yaptıkları diğer yatırımlara da değinen Polman, son 10 yılda 450 milyon avro kadar fabrika yatırımı, 150 milyon avro kadar da marka ve pazarlama yatırımı ile beraber toplamda 600 milyon avroluk yatırımı sadece Türkiye içerisinde gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Ayrıca Paul Polman açıklamalarında, Unilever açısından Türkiye pazarı değerlendirildiğinde, dünya pazarı ortalamasını aşarak çift haneli rakamlarla büyüyor dolduğu ifadelerine de yer verdi. Bu büyüme hızının Avrupa sınırlı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Polman, Türkiye’yi ise artık gelişmekte olan ülkeler kategorisinden çıkarak orta gelirli ülke olarak tanımladıklarını da dile getirdi. Bunu yanı sıra bölgede yaşanabilecek jeopolitik sıkıntılara rağmen Türkiye’nin son derece avantajlı bir durumda olduğunu da belirtti. Avrupa ülkelerinde yavaş ilerleyen ekonomik iyileşmenin Türkiye’ye fayda sağlayacağını ve Afrika pazarlarına ulaşabilmek konusunda önde olduğunu açıkladı.

Ayrıca geçtiğimiz yılı rekor ile kapatan Petkim, yine bir rekora daha adını yazdırdı. Bu yılın 3 ayının finansal sonuçlarını açıklayarak, geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine nazaran net karını yüzde 141 civarında arttırdığını ve böylelikle 359 milyon Türk Lirasına yükselttiğini duyurdu. Faal olan büyüklüğü ise yüzde 16 oranındaki bir yükselişle 7 milyar 292 Türk Lirasına kadar ulaştığı da belirtildi. Petkim Genel Müdürü olan Anar Mammadov bu konuda bir konuşma yaparak, elde edilmiş olan her başarıyı Petkim’e destek olarak değil, güce sahip bir Türkiye kurulması adına destek olarak değerlendirdiklerini açıkladı.