Perakende Satış Hacmi Düştü, Ciro Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs dönemine ait perakende satış hacmi endeks verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla birlikte perakende satış hacmi mayıs döneminde bir önceki ayla kıyaslandığı zaman yüzde 1,3 oranında düşüş gösterdi.

Aynı dönemde gıda, içecek ve tütün satışları incelendiği zaman yüzde 0,3 oranında düşüş olurken, benzer şekilde otomotiv yakıtının satışların yüzde 4 oranında, gıda satışı satışlarda ise yüzde 0,7 oranında düşüş gözlemlendi. Gıda dışındaki sektörlerinde bir önceki aya göre kıyaslaması yapıldığı zaman bilgisayar, iletişim cihazları ve kitapların satışlarında yüzde 1,9 oranında, kozmetik ürünlerle tıbbi ürünlerde yüzde 1,5 oranında, elektrikli eşya ile mobilya satışların yüzde 0,9 oranında düşüş gözlemlendi. Ancak tekstil, ayakkabı ve giyim satışlarında ise yüzde 0,2 oranında artış meydana geldi.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi incelendiği zaman aynı dönemde geçen senenin mayıs ayına kıyasla yüzde 4,6 oranında artış oldu. Söz konusu süreçte otomotiv yakıtının satışlarında yüzde 1,6 oranında, gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 7,6 oranında, otomotiv yakıtları hariç olmak üzere diğer tüm gıda dışı satışlarda ise yüzde 4,3 oranında yükselme oldu. Gıda dışı sektörlerin değişimleri ele alındığında ise elektrikli eşya ile birlikte mobilya satışlarında ise yüzde 2,6 oranında düşüş oldu.

Perakende Ciro Yükseldi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış cari fiyatlarla perakende ciro incelendiğinde ise mayıs döneminde nisana kıyasla yüzde 0,3 oranında yükseldiği gözlemlendi. Benzer şekilde gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 0,9 oranında, gıda dışı satışlarda ise yüzde 0,2 oranında artış söz konusu oldu.