Petrol Fiyatlarına Bir Darbe Daha: Dünyanın En Büyük 4. Petrol Rezerv Alanı Keşfedildi!

Çağımızın vazgeçilmez enerji kaynağı petrol. Ülkemiz açısından da kritik bir öneme sahip. Zira en büyük ithalat kalemlerimiz petrol ve petrol ürünlerinden oluşmakta. Bu da eşittir cari açık demek. Son yıllarda yatay seyir izleyen petrol fiyatları, bizim gibi petrol ithal eden ülkeleri memnun ederken, petrol ihraç eden ülkelerin ekonomilerini ise derinden etkiliyordu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC) bu duruma bir dur demek için anlaşma zemini ararken, dünyanın en büyük 4. petrol rezerv alanının keşfedildiği haberi ile sarsıldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas eyaletinde keşfedilen Wolfcamp adlı sahada 20 milyar varili aşkın ham petrol olduğu tahmin ediliyor. 20 milyar varil kapasitesindeki kaynak, dünyanın en büyük 4. petrol rezervi olma unvanını ele geçirdi.

İlk Üç Sıranın 2’si Suudi Rezervlerinin!

Hali hazırda Suudi Arabistan’da 75 milyar varil petrol rezervi bulunan Ghawar sahası dünyanın bilinen en büyük petrol sahası konumunda. İkinci sırada ise Kuveyt’te 65-70 milyar varil petrol rezervi bulunan Burgan sahası geliyor. Üçüncü sırayı, yine Suudi Arabistan’da 50 milyar varil petrol rezervi olan Safaniya sahası almakta. Yeni keşfedilen Wolfcamp sahası en büyük 4’üncü petrol rezervine sahip alan olarak kayıtlara geçti. Söz konusu alan aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük petrol havzası olarak da teyit edildi.

Teksas eyaletinde yeni keşfedilen Wolfcamp sahasındaki petrolün mali değerinin bugünkü petrol fiyatı ile hesaplandığında 1 trilyon dolara yaklaştığı görülüyor. Uzmanlara göre, son zamanlarda petrol fiyatlarının daha fazla gerilemesini önlemek adına toplantı üzerine toplantı gerçekleştiren OPEC’in anlaşma zemini bulması bu gelişmeden sonra biraz daha zaruriyet arz etmeye başladı. Zira yeni bulunan rezervle birlikte, zaten arz fazlası nedeniyle düşük durumdaki petrol fiyatlarının, OPEC ülkelerinin üretim kısıtlaması anlaşmasına varamaması durumunda daha da gerileyebileceğine vurgu yapılıyor.