Petrole Yeni Darbe ABD’den!

Petrol fiyatları ilginç bir seyir izliyor. En son 2008 yılında petrol üretiminin kısıtlanması için anlaşan Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC), bu anlaşmayla birlikte petrol fiyatlarını yukarı çekmeyi başarmıştı. Aradan geçen 8 yıldaki anlaşmazlıkların geçen hafta giderilmesi ile birlikte brent ham petrolün varil fiyatı 55 dolara ulaşınca devreye ABD’li petrol şirketleri girdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC), uzun uğraşlar ve yoğun toplantı süreçlerinin ardından geçtiğimiz hafta Avusturya’nın Başkenti Viyana’da yapılan toplantıda “petrol üretiminin kısıtlanması” konusunda anlaşmaya varmıştı. Anlaşma ihtimalleri çok zayıf olarak görülen OPEC’e üye 14 ülke, Rusya’nın devreye girmesiyle ikna edilmişti. Bahse konu anlaşmanın ardından petrol fiyatları 45 dolardan 55 dolara yükseldi. Petrol fiyatlarının toparlandığını gören ABD’li petrol devleri, çıkarmaya ara verdikleri petrol yataklarında tekrar faaliyete ve yeni yatırımlara koyuldular.

Brent Ham Petrolün Varil Fiyatı Tekrar 45 Dolara İnebilir!

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) aralık ayı “Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu’nda”; “Fiyatların toparlanarak 50 doların üzerine çıkması, ABD’de kaya petrolü çıkarılan bölgelerde arzın yükselmesine katkıda bulunacaktır. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üretim sınırlama kararının gelecek aylarda da ham petrol fiyatlarını 50 dolar üzerinde tutması durumunda, ABD’de kaya petrolü üretimi beklenenden daha hızlı artış kaydedecektir” denildi.

Amerika Birleşik Devletleri, petrol fiyatlarının aşırı düşmesinin ardından kaya petrolü üretimini sınırlandırmıştı. Buna gerekçe olarak kaya petrolü üretiminin maliyetli bir iş olduğunu gösteren ABD yönetimi, petrol fiyatlarının yükselmesinin ardından, petrol şirketlerine koyduğu kotaları kaldırmaya hazırlanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin petrol üretimine hız vermesi durumunda global çapta yine petrolün arz fazlası oluşacağı tahmin ediliyor. Bu durumun gerçekleşmesi halinde brent ham petrolün varil fiyatının tekrar 50 doların altına sarkabileceği ön görülüyor.