Petrolün Varili 50 Dolara Dayandı: Bundan Sonra Artar mı Azalır mı?

Aylardır yatay seyreden petrol bu haftaya sert yükselişler ile girdi. Dünü yüzde 5’i aşkın değerlenerek kapatan petrol, bugünde yüzde 2’yi aşkın değer kazanarak 49,50 dolar seviyesine gelmiş durumda. OPEC’in (Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği) gelecek toplantısında anlaşma zeminine yakın olunduğu haberleri gelmesi petrolün fiyatını artırdı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) Eylül ayında üretim kısıntısına gitmek adına anlaşmıştı. Ancak özellikle Suudi Arabistan ve İran arasındaki siyasi- mezhepsel problemlerin baş göstermesi neticesinde anlaşma lafta kalmıştı.  OPEC ülkeleri anlaşmalarını devreye koyabilmek adına 30 Kasım’da bir defa daha toplanma kararı aldı.

İran Petrol Üretimini Kısmıyor!

Eylül ayına yapılan ve üretim kısıtlamasına gidilmesi yönünde anlaşmaya varılması ile sonuçlanan toplantı sonrası ülkeler sözlerinde durmadı. İran söz konusu toplantının ardından petrol üretimini yüzde 10 düzeyinde artırdı. Suudi Arabistan ise İran’ın bu tavrı karşılığında günlük petrol üretimini 1 milyon varil daha artırma tehdidinde bulunuyor.

OPEC sekiz yıl aranın ardından ilk kez üretim kısıntısına gitme konusunda anlaşmaya varmıştı. Fakat İran’ın üretimini artıracağını açıklaması ve Irak’ın IŞİD ile yürüttüğü savaşı bahane göstererek anlaşmadan muaf tutulmayı arzulaması diğer ülkeler tarafından kabul edilmiyor. Bu gelişmenin ardından Şii İran ile Sünni Suudi Arabistan arasında mezhepsel ve etnik kökenli siyasi tartışma alanı ekonomiye de sıçramış oldu. Son dönemde iyiden iyiye İran etkisine giren Irak ise tavrını İran’dan yana koyuyor.

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılan açıklamada OPEC’in bir anlaşma zemininde buluşmasının zor olduğu belirtilmişti. Lakin kamuoyuna düşen haberler, 30 Kasım’da yapılacak toplantıdan olumlu haberler gelebileceği yönünde. Bu beklenti ile brent ham petrolün varil fiyatı hali hazırda 45 dolardan 49,5 dolara kadar yükselmiş durumda. Arz fazlasını ortadan kaldırmayan çalışan OPEC ülkeleri bunu başarırlarsa petrolü 60 dolar seviyesine kadar getirmeyi planlıyorlar.