Piyasalarda Son Durum Ne: Altın, Dolar, Borsa Nereye Gidiyor?

Piyasalar bir türlü durulmak bilmiyor. İstikrar, son zamanların en çok ihtiyaç duyulan kavramı haline geldi. Amerikan doları her günü yeni bir tarihi rekor ile kapatırken, altının ons fiyatı dolar kuru baskısı ile dünya çapında geriliyor. Dolar bazında hesaplanan altının ülkemizdeki gram fiyatı ise, artan dolar kuru nedeniyle Türk Lirası bazında bir türlü güçlü bir iniş trendine giremiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı’nı sürpriz şekilde kazanan Donald Trump’ın, piyasalarda oluşturduğu şok etkisi bir türlü dinmek bilmiyor. Yeni seçilen başkan, daha koltuğunu bile devralmadan ekonomik söylemleri piyasalardaki etkisini gösterdi. Vergileri azaltıp alt yapı harcamalarını artırmayı vadeden Donald Trump, ekonomistleri endişelendiriyor.

Fed Başkanı Janet Yellen tarafından yapılan açıklamada; Aralık ayındaki Fed (Amerika Merkez Bankası) toplantısında faiz artırımına gidilme sinyali verdi. Tüm bu gelişmelerin ardından yükseliş trendine giren Amerikan doları; 1 aylık zaman diliminde neredeyse her günü yeni bir rekor ile kapattı.

Merkez Bankası da Çare Olamadı

Dün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Türk Lirası’nı güçlendirebilmek adına faiz artırımı kararı aldı ancak söz konusu kararın etkisi ancak birkaç saat sürdü. Hızlı bir şekilde 3,36’ya gerileyen dolar, Avrupa Parlamentosu’ndan gelen “Türkiye ile müzakerelerin dondurulması” kararı ile eski seviyesinin de üzerine çıkararak dünü 3,44 noktasından kapattı.

Hali hazırda 3,46 seviyesini de geride bırakmak üzere olan dolar, altını da baskılıyor. Altının onsu 2016 yılının en düşük noktasına gerileyerek 1.178 dolara geldi. Euro ise tüm bu gelişmeler sonrasında 3,66’ya kadar çıktı. Dünü yüzde 1,12 değer kaybı ile kapatan Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi; bugüne 74.193 puandan merhaba diyecek. Piyasa aktörleri; doların kısa vadede kazançlarını geri vermesini beklemiyor ve yatırımcıların dolardaki pozisyonlarını koruması tavsiyesinde bulunuyorlar.