Rekor Üstüne Rekor Kıran Bitcoin Nedir?

3 Ocak 2009 tarihinde hayata geçirilen Bitcoin, eleştirilerle ve tutmayacağı yönündeki söylemlerle başladığı yolda rekorlar kırmaya devam ediyor. Dünya üzerinde herhangi bir merkez bankası, devlet ya da resmi kuruluş ile organik bağı olmayan Bitcoin’in değeri kurulduğu günden bu yana artıyor.

Kurulduğu dönemde pek çok ekonomist tarafından geleceğinin olmadığına yönelik söylemler deklare edilmişken, Bitcoin gelişimine hiç ara vermemiştir. Sanal para birimi, çıktığı yolda 8 yıl içerisinde bir milyon kat prim yapmıştır. İşlem görmeye başladığı sıralarda 1 dolar karşılığında bin Bitcoin satın alınabilirken, hali hazırda 1 BTC (Bitcoin’i simgeleyen kısaltma) bin 150 dolar sınırına dayanmıştır.

Kar Topu Gibi Büyüyor!

Kurulmasının ardından ilk 4 yıl piyasada bilinilirliği pek fazla olmayan Bitcoin, buna rağmen 2013 yılında piyasada 1,2 milyar dolarlık güce ulaşmıştır. Bu noktadan büyümesini hızla devam ettiren Bitcoin, 2014 yılı itibariyle piyasada 8,2 milyar dolarlık hacme ulaşmıştır.

2016 yılı sonunda 1 BTC bin dolar sınırına dayanırken, 2 Ocak itibariyle bin dolar sınırını da aşmıştır. Aradan geçen 3 günlük zaman diliminde artışına hız kesmeden devam eden BTC, hali hazırda bin 148 dolar seviyesine kadar yükselmiştir.

Sanal para birimi olarak “gerçek” para birimlerini tehdit etmeye başlayan BTC’nin gelişim süreci, özellikle rezerv para birimi olarak kullanılan Amerikan Doları ve Euro gibi para birimlerini tehdit ediyor. Sanal ortamda pek çok alanda ödeme kolaylığı sağlayan BTC, reel para birimlerine oranla daha kolay kontrol ediliyor.

Devletler nakit paranın izini resmi kurumlardan çıktıktan sonra kolaylıkla süremezken, BTC’nin sanal ortamda uğradığı bütün noktalar, dolaşım ağı her daim kayıt altında tutulabiliyor. Bununla birlikte işlemlerin sanal ortamda gerçekleşmesi nedeniyle uzmanlar internet korsanlarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulunuyorlar.