Rusya 1,5 Milyar Dolar Kaybetti!

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, ülkemiz ile yaşadıkları ekonomik problemler sebebiyle kendi ülkelerinin ortalama olarak 1,5 milyar dolar değerinde kayıp yaşadıklarını açıkladı.

Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev Rusya’nın kanallarından biri olan 24’e ticari sorunları hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında ülkemiz ile ticari kapsamda son zamanlarda yaşadığımız problemlerin çözülmesini istediklerini ifade etti.

Rusya ile Türkiye arasında meydana gelen ekonomik sorunlar sebebi ile Rusya’nın ortalama 1,5 milyar doların değerinde kayıp yaşadığını belirten Rusya Tarım Bakanı, sorunlara artık bir çözüm bulunmasını, arada herhangi bir problem kalmamasını umut ettiklerini ve istediklerini söyledi.

Rusya Tarım Bakanı, Rusya’nın dışarıya yaptığı satışların yüzde 10’lık oranın Türkiye’ye olduğunu, bu nedenden dolayı Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir pazar olduğunu, alışverişlerin eskisi gibi devam etmesini istediklerini belirtti. Rusya Tarım Bakanı sözlerine, Türkiye’nin çözüm odaklı yanaşmadığı durumda ise batacaklarını söylemek istemediğini, ihracatın eskisi devam etmesi durumunda durumlarının daha iyi olacağını ekledi.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın Rusya’dan aldığı tarım ürünleri hakkında yaptığı yeni vergi düzenlemesi kapsamında Rusya Tarım Bakanlığı açıklanan resmi bilgilerin Rusya’ya ulaştığını söylemişti. Buna göre, ülkemizin Rusya’dan satın aldığı ürünlerde yüzde 130 oranında mısır ile buğday’a, yüzde 45 oranında pirince, yüzde 36 oranında ayçiçek yağına ve yüzde 9,7 oranında ise bakliyatlara vergi artırımını yapılacağına dair düzenlemeye geçtiği söylenmişti. Rus Federal Gümrük Servisi (FTS)’nın açıkladığı verilere göre ise ülkemize 4,7 milyon ton kadar tahıl ürünü satışını gerçekleştiren Rusya’nın ülkemizden domates, üzüm, tavuk eti, çilek ve elma ithalatı yasağı halen daha devam etmekte.