Rusya Ekonomisi Büyüdü

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından 2018 temmuz dönemine ilişkin ticari faaliyetlerin görünümü raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre bu yılın ilk çeyrek döneminde Rusya ekonomisi yüzde 1,3 oranında, ikinci çeyrek dönemde ise yüzde 1,8 oranında büyüme performansı gösterdi.

Olumsuz Hava Koşulları Rusya Ekonomisi Kötü Etkiledi

Rusya ekonomisinin büyüme performansı bu yılın haziran döneminde yavaşlamıştı. Haziran döneminde bir önceki aya kıyasla 1,1 puan değerinde daralma yaşamıştı. Bu daralmaylada yüzde 1,1 seviyesine gerilemişti. Rusya’da meydana gelen olumsuz hava şartları nedeniyle tarım sektöründe yavaşlamalar yaşanmaya başlamıştı. Hava koşulları aynı zamanda inşaat sektörünü de etkilemişti ve büyümeyi geriye çekmişti.

Yayımlanan rapor kapsamında Rusya’nın ev sahipliği yaptığı 2018 FIFA Dünya Kupası sayesinde perakende ticaret hacmi haziran döneminde senelik olarak yüzde 3 oranında büyüme performansı gösterdi. Enflasyon verileri incelendiği zaman ise söz konusu dönemde yüzde 2,4 ile yüzde 2,6 seviyeleri arasında açıklandı. Raporda enflasyonla ilgili yapılan bir diğer değerlendirme ise temmuz ayı itibariyle verinin yüzde 4 bandına doğru kademeli olarak yükselmesinin beklendiği oldu.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın yapmış olduğu tahminlere göre ise, Rusya Ekonomisi bu sene yaklaşık olarak yüzde 2 büyümeyecek. Petrol fiyatlarında meydana gelen düşüşler ve yaptırımlar sebebiyle de 2015 senedinde yüzde 2,5 oranında daralma gösteren ülke ekonomisi, 2016 senesinde yüzde 0,2 oranında gerileme gösterdi. Petrol piyasalarının dengelenmesi ile birlikte ise geçen sene yüzde 1,7 oranında yükselmişti.