Rusya’ya Domates İhracı Yarın Başlıyor! Ama…

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklama ile Rusya’nın domates ithalatına başlaması hakkında farklı bir noktaya parmak bastı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya’nın Türkiye’den domates ithal etmesi hakkında önemli bir açıklamada bulundu. 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle yasaklanan domates ihracatının, Rusya tarafından yapılan açıklama ile 1 Kasım 2017 tarihi itibariyle tekrar başlayacağını hatırlatan Gürdoğan, bu yasağın kalkması ile birlikte Rusya’nın Türkiye’deki 4 farklı firmadan, Aralık ile Nisan ayları arasında 50 bin tonluk domates ithal edeceğini kaydetti.

Rusya tarafından uygulanan bu yönetmeliğin sektör içerisinde bir tekelleşme yaratacağını ve haksız rekabet ortamı oluşturacağını ifade eden Gürdoğan, yaş meyve-sebze sektörünün hem ihracat oranına, hem de ihracatçısına önemli ölçüde bir zarar geleceğini düşündüklerini kaydetti.

Bu uygulama sayesinde domates üreticilerinin tekelleşmeye maruz kalarak, dip fiyatlardan ihracatçı firmalara satış yapmak zorunda bırakılacağını belirten Gürdoğan, tek taraflı olarak belirlenen, dayandırıldığı herhangi bir kriter ya da temelin bulunmadığı firma seçimlerinin Türkiye’deki ihracat ve sebze-meyve sektörüne hiçbir katkı sağlamayacağını ifade etti.

Rusya’nın her yıl Fas, Çin, İran, Ermenistan ve Mısır’dan yaklaşık 460 bin tonluk domates ithal ettiğini belirten Gürdoğan, Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler için 100 milyar dolar gibi rakamların telaffuz edilmesine rağmen, başta domates, nar, patlıcan ve kabak olmak üzere bazı ürünlerde yapılan kısıtlı firmadan, kısıtlı miktardan alımın Rusya’nın kendi ile çelişmesi olarak yorumlandığını belirtti.