Sakarya’nın İhracat Rakamları Dikkatlerden Kaçmadı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatı verileri incelendiği zaman ilk sırada yer alan İstanbul, devamında ise sırasıyla Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Sakarya yer alıyor. Sakarya’nın ocak ile kasım dönemleri arasında dış satımı geçen seneye oranla yüzde 7,6 oranda yükseliş gösterdi. Bu yükseliş gözlerden kaçmayıp, geçen senenin aynı döneminde 4 milyar 728 milyon 206 bin dolar değerinde dış satım yapan Sakarya, bu senenin aynı döneminde toplamda 5 milyar 90 milyon 887 bin dolar değerine ulaştı.

İlk sırada otomotiv sektörü olmak üzere demir ve demir dışı metaller, iklimlendirme sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri ile birlikte çelik ve çimento endstrisiyle Türkiye’deki toplamda 51 şehrin toplam ihracatından daha fazla ihracat gerçekleştiren Sakarya, Türkiye’nin bu seneki ocak ile kasım dönemleri arasındaki toplam ihracatının yüzde 3,4’lük kısmını karşıladı.

Sakarya’nın geçmiş dönemlerdeki ihracat rakamları incelendiği zaman 2013 senesinde 2 milyar dolar, 2014 senesinde 2,4 milyar dolar, 2015 senesinde 1,7 milyar dolar, 2016 senesinde 2 milyar dolar, geçen sene ise 4,7 milyar dolarlık ihracat yaptığı görüldü. Geçmiş 5 senelik rakamlara kıyasla Sakarya bu sene ihracat rakamlarını yüzde 49 oranında artırdı.

Sakarya’nın otomotiv sektöründen sonra ihracatta ikinci sırada yer alan sektör ise demir ve demir dışı metaller yer aldı. Geçen senenin ocak ile kasım dönemleri arasında toplamda 75 milyon 137 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştiren Sakarya, bu senenin aynı döneminde ise 69 milyon 549 bin dolar değerinde ihracat yaptı.