Sanayi Üretimi Beklentinin Altında Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran dönemine ait sanayi üretim endeksi sonuçlarını yayımladı. Buna göre, söz konusu dönemde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen senenin aynı dönemine göre kıyaslandığı zaman yüzde 3,2 oranında artış gösterdi. Ancak mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi incelendiği zaman mayıs dönemine göre yüzde 2 oranında düşüş gösterdiği gözlemlendi.

Arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi Arttı

Arındırılmış sanayi üretim endeksi incelendiği zaman, haziran döneminde geçen senenin aynı dönemi ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 2,9 oranında artış meydana geldiği gözlemlendi. Aynı dönemde arındırılmış sanayi üretim endeksi 107,9 olarak hesaplanmıştı. Geçen senenin aynı döneminde ise 104,9 seviyesinde bulunuyordu.

AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketine katılım gösteren ekonomistler, söz konusu dönemde arındırılmış sanayi üretim endeksinde geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 4,4 oranında yükselmesini bekliyorlardı. Aynı dönemde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi verilerinin senelik olarak yüzde 4,7 oranında yükselmesini bekleyen ekonomistler, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi verilerinin ise aylık olarak 0,9 oranında düşüş göstermesini bekliyorlardı.

Arındırılmış sanayi üretim endeksi verilerini hakkındaki beklentilerini açıklayan ekonomistler, yüzde eksi 0,6 oranı ile yüzde 7 oranı arasında olmasını öngörüyorlardı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiği zaman madencilik ve taşocakçılığı sektörünün endeksi bir öncei aya kıyasla yüzde 5,1 oranında, imalat sanayi sektörünün endeksi ise yüzde 2,2 oranında düşüş gösterdi. Ancak elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ile dağıtım sektörü endeksinde yüzde 2,1 oranında artış meydana geldi.