Sanayi Üretimi Ekim’de Yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göz atıldığında Türkiye’deki sanayi üretimi yıllık olarak yüzde 7,3 oranında, aylık olarak ise yüzde 0,7 oranında artış elde etti.

Sanayi Üretim Endeksi’nin Ekim ayı verilerini yayınlayan TÜİK, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde yaşanan artışın yüzde 5,2 beklentilerini aşarak yıllık bazda yüzde 7,3 seviyesine ulaştığını ifade etti. Hem mevsim, hem de takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise aylık bazda yüzde 0,7’lik artış elde etti. Bu artış için öngörülen artış ise yüzde 0,4 seviyesindeyken, yaşanan artış, bu beklentiyi de gerisinde bırakmış oldu.

Arındırılmamış verilere göz atıldığında ise yıllık yaşanan artış yüzde 8,9 düzeyinde, aylık artış ise yüzde 12,9 düzeyinde gerçekleşti.

Açıklanan veriler hakkında değerlendirmelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, imalat sanayisinin üstlendiği öncülük ile sanayi üretiminin güçlendiğini, yaşanan performansın beklentilerin çok ötesinde olduğunu, Ekim ve Kasım dönemlerine dair açıklanan göstergelerin, Türkiye’nin son çeyrek içerisinde güçlü bir sanayi büyümesi elde edeceğini, bu büyümenin devam edeceğinin işareti olduğunu aktardı.

Yazılı olarak yaptığı açıklamada üçüncü çeyrek içerisinde yüksek sanayi üretimi gerçekleştirildiğini hatırlatan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, imalat sanayisinin öncülüğü üstlendiğini, bu öncülük eşliğinde sanayi üretimini büyümesini sürdürdüğünü, beklentilerin ötesinde ortaya çıkan bu performans ile imalat sanayisindeki artışın yüzde 7,7 oranında olduğunu ifade etti.

Bakan Özlü, Ekim ve Kasım ayına dair açıklanan veriler eşliğinde Türkiye’nin son çeyrekte sanayi üretimi alanında büyümesini sürdüreceğini, bu büyümenin Türkiye ekonomisinin tamamının büyümesi adına önemli bir gösterge olduğunu ifade etti.