Sene Sonu Kiraz İhracatında 200 Milyon Dolar Beklentisi

2018’de erken başlayan hasadın da etkisi ile beraber kiraz ihracatında önemli oranda artış yaşandı. Hem miktar bazında hem de değer olarak kiraz ihracatında tüm dönemlerin rekor seviyesine ulaşıldı.

Sene Sonu Kiraz İhracatında Rekor Beklentisi

Uludağ İhracatçı Birliği verilerine göre mayıs dönemi itibariyle kiraz ihracatında geçen senenin aynı dönemiyle kıyaslandığı zaman değer olarak yüzde 184 oranında artış gösterdi. Bu artışla da 18 milyon 935 bin dolar seviyesinden 53 milyon 869 bin dolar seviyesine ulaştı. Kiraz ihracatındaki miktar olarak artış incelendiği zaman ise yüzde 165 oranında artış olduğu gözlemlendi. Bunun sonucunda da 7 bin 713 ton seviyesinden 20 bin 404 ton seviyesine ulaştığı gözlemlendi. 2018 senesine hızlı bir giriş yapan kiraz ihracatının sene sonunda rekor seviyeye çıkması beklenmekte. Bu zamana kadar en fazla kiraz ihracatının yapıldığı sene 2016 olup, toplam ihracat ise 78,7 ton olmuştu. Bundan elden edilen gelir ise 182,7 milyon dolar olarak açıklanmıştı.

“200 Milyon Dolara Çıkabiliriz”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Senih Yazgan, kiraz ihracatının iyi noktalara yol aldığını, ihracat için oluşabilecek en kötü durumun dolu yağma ihtimalinin olduğunu, mevsimsel aşamaların sorunsuz bir şekilde atlatılması sonucunda hem Türkiye’nin hem de çiftçi için 2018 senesinin önemli olacağını, geçen sene toplamda yapılan ihracatın 65 ton olduğunu, bu sene sonunda olan beklentinin geçen seneye göre yüksek olduğunu, geçen sene kirazın daha az olduğunu ancak kalitenin yine de yüksek olduğunu, bu sene her ikisinin de yüksek olduğunu, sene sonunda değer bazında 200 milyon doların yakalanabileceğini söyledi.