Sigortada Yeni Dönem: Siber Saldırı Sigortası!

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ülkemize yapılan siber saldırılar önemli oranda artış gösterdi. Bu saldırılar neticesinde alt yapısı zarar gören şirketler milyonlarca dolarlık kayıplar yaşadılar. Hacker saldırılarının adeta süreklilik arz etmeye başlaması mağdurları sigorta şirketlerine yönlendirdi. Şirketler artık teknolojik altyapılarını da sigortalatma yoluna gidiyorlar.

Özellikle bankacılık ve finans sektöründe sık sık karşılaşılan siber saldırılar, darbe girişiminin ardından bütün sektörlerde gerçekleşmeye başladı. İç karışıklık çıkarmaya ve tamamen zarar vermeye odaklı bu saldırılara bir de kazanç sağlamak amacı ile saldıran hackerlar dahil olunca devasa şirketler için durum, içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Günde 200 bin Saldırı

Son dönemde yapılan saldırıların günlük ortalama 200 bin seviyesine çıkmasının ardından bu durumdan olumsuz etkilenen şirketler sigorta şirketlerinin kapılarını çalmaya başladı. Ev ve araba sigortasından farksız olarak işleyen sistemde, sigorta şirketleri söz konusu firmanın teknolojik alt yapısını oluşturdukları risk poliçesi karşılığında sigortalıyor. Sigorta talep eden firmalar, risk poliçesi prim ücretini karşıladıktan sonra, teknolojik alt yapılarına gelebilecek herhangi bir siber saldırı karşısında uğradıkları bütün zararı sigorta şirketlerinden talep edebiliyorlar.

Sigorta şirketleri bünyelerinde istihdam ettikleri bilişim uzmanları ile, firmalara teknolojik destek de sağlıyorlar. Bu sayede saldırı henüz gerçekleşmeden, saldırının başarısız olması için gereken her şey yapılmaya çalışılıyor. Saldırı başarılı olduğu takdirde ise, yine bilişim ve teknoloji uzmanları tarafından sistem açığı onarılıyor ve eski halinden daha güçlü bir hale getirilerek kullanıma sunuluyor. Bahse konu firmanın alt yapısında meydana gelen zarar ile bu süreçteki maddi kayıpları sigorta şirketi tarafından karşılanıyor.

Olayın peşini bırakmayan sigorta şirketleri, bilişim uzmanları tarafından izlerini bulabildikleri hackerları anlaşmalı avukatlık büroları ile yaptıkları ortak çalışma sonucunda ceza davası açarak cezalandırılması yönünde gayret sarfediyorlar.