Şimşek FED Politikalarını Değerlendirdi

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından alınan faiz artırımı kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bir televizyon programına katılım sağlayan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, FED tarafından alınan faiz artırım kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu. FED’in faiz artırım kararının beklendiğini, bir sürpriz olmadığını ifade eden Şimşek, karar sonrasında piyasalarda büyük oranda fiyatlanma olduğunu belirtti.

FED tarafından yapılan açıklamadaki önemli bir detaya dikkat çeken Şimşek, açıklamada yer alan “parasal koşulların destekleyici olduğuna” ifadesinin bu açıklamadan çıkartıldığını, atılan bu adım ile birlikte bundan sonraki süreçteki yol haritasında uygulanacak olan faiz artışı beklentilerinin daha güçlü olduğunu ifade etti.

Uzun bir süredir ABD’nin para politikasında normalleşme sürecinin hızlanabileceğinin ön görüldüğünü ifade eden Şimşek, küresel bazdaki dolar likiditesinde yaşanan sıkışıklığın ABD merkezli olarak devam edeceğinin ge önemli ölçüde içselleştirildiğini ifade etti.

FED tarafından atılan adımların sadece bilanço küçültmesi ve normalleşme için faiz artışı olmadığını belirten Şimşek, bu aşamaların küresel düzeydeki dolar likiditesine etki yarattığını, bunun uzun bir zamana yayıldığını, ABD’de yakın dönemde bir vergi reformu yapıldığını, bu reform ile bütçe  açığı dengelenmesinin gündemde olduğunu, bütçe açığı artmasının ABD Hazinesi için daha fazla borçlanma anlamına geldiğini ifade etti.

Durumun iki yönlü bir etkisinin söz konusu olduğunu ifade eden Şimşek, FED faiz artırıp bilanço küçülttüğünü, diğer taraftan da ABD Hazinesi Vergi Reformu ile ortaya çıkmış olan bütçe açığının finanse edilmesi için dışarıdan daha çok borç alıp, dolar likiditesini kıstığını ifade etti.