Şırnak İhracatın Lideri Seçildi!

AA ajansının yaptığı araştırmalara göre, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB)‚de yer alan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki toplamda 17 şehirde 2017’nin ocak, şubat ve mart aylarında 440 milyon 136 bin 916 dolar değerinde diğer ülkelere ihraç yapıldığı görülmekte.

Bu zamanlarda yapılan ihraçları 2016’nın aynı zamanları ile karşılaştırdığımız zaman yüzde 62 oranında artış meydana geldiğini, en çok ihracat yapan şehrin ise 65 milyon dolar değeri ile Şırnak olduğu görülmekte. Şırnak’ın bu yıl yaptığı ihracatları 2016 yılının aynı dönemleri ile karşılaştırdığımız zaman yüzde 30 oranında artış meydana geldiği görülmekte. Bölge ihracatı olarak baza alındığı zaman ise payının yüzde 15 olduğu bilinmekte. Şırnak’ta gıda ürünlerinin ihracatı dışında yaş sebze meyve ihracatının da gerçekleştiği açıklandı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunana DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, 2017’nin ocak, şubat ve mart aylarında gerçekleştirdiklerini ihracat artışı için çok mutlu olduklarını, yüzde 15’lik ürün ihraç ederek Şırnak’ın bölge iller arasında liderlik koltuğuna oturduğunu söyledi.

Bahse konu bölgede ürün ihraçlarında artış meydana geldiğini söyleyen Cemal Şengel, ilk 3 ayda toplamda 440 milyon 136 bin 916 dolar değerinde ürün sattıklarını, bunların yüzde 15’li kısmının ise Şırnak tarafından sağlandığının bilgisini verdi. Şırnak haricinde daha pek çok şehirde ihracatta yükselme meydana geldiğini söyleyen Cemal Şengel, sebze ve meyve gibi yan ürünlerin bu artışa çok fazla etki ettiğini söyledi.

Şırnak dışında ihracatta artış meydana gelen iller arasında Siirt, Elazığ, Batman, Hakkari’ye ek olarak Iğdır, Van ve Ağrı yer almakta.