Sosyal Medyadan Alışveriş Güvensiz Mi?

Günümüz dünyası giderek hızlanan bir döngü içerisinde ilerliyor. Hemen herkes zamansızlıktan şikayet ediyor. Saatler dakika, dakikalar saniye gibi geçmeye başladı. Gerek zamansızlıktan gerek indirimli alış- veriş yapabilme olanağından dolayı insanlar internet üzerinden alış veriş yapmakta. İnternet üzerinden yapılan alış veriş oranı ve meblağı da her geçen yıl artıyor. Tüketici dernekleri ise bu konuda tüketiciyi uyarıyor.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, özellikle sosyal medya üzerinden satış yapanlara dikkat edilmesi gerektiğini ve bu insanların genellikle ayıplı mal sattığını belirtti. Vergi kaydı, ticaret sicil kaydı gibi belgeleri olmayanların internet üzerinden dahi olsa satış yapamayacaklarını belirten Genel Başkan Levent Küçük; bilhassa sosyal medya üzerinden yapılan alış verişlerin akabinde yüzlerce şikayet aldıklarını dile getirdi.

Görünen Ürün Farklı, Gelen Farklı!

İnternet üzerinden yapılan alış verişlerde en çok karşılaşılan şikayet konusunun görselde görünen ürünle tüketiciye gelen ürün arasındaki farklılık olduğunu belirten Başkan Küçük; tüketicilerin yasal olarak kendilerine gönderilen üründen 14 güne kadar cayma hakları olduğunu vurguladı.

Uzaktan satış yapan kişilerden yapılan alış verişlerde herhangi bir memnuniyetsizlik durumunda cayma hakkından yararlanabilmek ve para iadesi talep edebilmek için fatura yahut ürün fişi gerektiğini belirten Başkan Küçük, sosyal medya hesaplarından satış yapanlarda genellikle bunların bulunmadığını, dolayısıyla da tüketicinin itiraz edecek belge edinemediğini vurguladı.

Bilinen ve güvenilen sitelerden alış veriş yapılması durumunda ürünle gelen fatura ile birlikte tüketicinin her türlü hakka sahip olduğunu açıklayan Küçük, faturasız yahut fişsiz ürün alan kişinin haklarından daha baştan vazgeçtiğini belirtti. Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan satışlar konusunda vatandaşı dikkatli olmaya davet eden Küçük, gelen şikayetlere cevap verilebilmesi için müşterinin ibraz edebileceği bir faturası olması gerektiğini vurguladı.