S&P Kırılgan Dedi, Gedikli Değeri Yok Diye Yanıtladı!

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standart & Poor’s, ilkini 2013 yılında yayınladığı ‘Kırılgan Beşli’ raporunun ikinci versiyonunu yayınladı. Türkiye, Kırılgan Beşli’den çıkamadı!

Global düzeyde önemli bir konuma sahip olan Standart & Poor’s, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 farklı ülkenin ekonomik verileri üzerinde gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda Yeni Kırılgan Beşli’nin hangi ülkelerden oluştuğunu açıkladı. Türkiye, 2013 yılında da listede yer alırken, bu sefer yanındaki ülkelerin tamamı değişti. Standart & Poor’s tarafından açıklanan yeni listede Türkiye’ye Pakistan, Mısır, Arjantin ve Katar eşlik etti.

Hazırlanan bu raporun 20 farklı ülkenin ekonomik verilerinin analiz edilmesi sonucunda cari açığın kapatılması hedefi ile ulusal yatırımların karşılığı konusuna dikkat çekildiğini ifade eden Standart Poor’s, yapılan analizler sonucunda en güçlü ekonominin Tayland’da olduğunu ifade edildi.

S&P tarafından gerçekleştirilen analizler sonucunda Tayland’a ek olarak global düzeyde güçlü ve esnek bir ekonomiye sahip olan ülkeler arasında Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Malezya gösterildi. 2013 yılında yayınlanan raporda Türkiye’ye eşlik eden ülkeler ise Hindistan, Endonezya, Brezilya ve Güney Afrika idi.

Türkiye dışındaki dört ülkenin geride kalan 4 yıllık süreçte yaptıkları ulusal yatırımlar ile listeden çıkmayı başardıklarını ifade eden Standart & Poor’s yetkililerine ilk cevap Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli’den geldi. Gedikli, yapılan açıklamanın tamamen asılsız olduğunu, Türkiye’yi hedef alan bir açıklama gerçekleştirildiğini, analiz açısından bu raporun hiçbir değere sahip olmayan S&P tarafından yayınlanan raporun da bir anlam ifade etmediğini kaydetti.