Spot Doğalgaz Geliyor!

Türkiye’nin tam bir doğalgaz ticaret merkezi olması için yapılan çalışmalara bir yenisi daha ekleniyor. Spot doğalgazın alım satımının yapılabileceği bir piyasa kurulacak!

Türkiye’nin tam bir doğalgaz ticaret merkezi olması için hedeflenen doğrultuda Enerji Piyasaları İşletme AŞ bünyesinde doğalgaz alım satımının yapılabilmesi için bir piyasa kurulacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, doğalgaz ticaretinin yapılacağı elektronik platformun kurulması için „Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği“, son kurul toplantısında görüşülerek karara bağlandı.

Söz konusu olan yeni yönetmelik ile birlikte doğalgaz fiyatı objektif ve şeffaf olan koşullar altında belirlenecek. Ticareti yapılacak olan doğalgaz için daha rekabetçi bir piyasa fiyatlandırılması yapılması sağlanarak Türkiye ve yakın bölgelerde yer alan ülkelerin doğalgazı da bu fiyatlandırma ile birlikte spot piyasada fiyatlandırılacak.

Piyasanın hayata geçirilmesinin hemen ardından ticari işlem derinliği ve ticarete konu olacak olan gaz miktarında da önemli bir artış olması beklentiler arasında. Söz konusu olacak olan piyasada doğalgaz ticareti yapmak isteyen yatırımcılar, kurulacak olan elektronik platform üzerinden hem alış, hem de satış teklifi yapabilecekler. Bu platform ile birlikte eşleşen teklifler kesinleşerek Boru Hatları ile birlikte Petrol Taşıma Aş’nin “Elektronik Bülten Tablosu”na iletilecek ve sisteme girişi sağlanacak Aynı zamanda BOTAŞ tarafından piyasaların haricinde tedarik edilen ve fiyatı belirlenen dengeleme gazı için de kurulacak olan sürekli ticaret platformunda bir fiyatlama yapılacak ve elektrik ve doğalgaz piyasalarında oluşacak olan eşitsizliğinde bu şekilde önüne geçilmiş olacak.